Robothond Spot kan ruim 18 kilometer per uur rennen
©Boston Dynamics

Boston Dynamics heeft een groot succes met Spot, die zelfs door de Nederlandse politie wordt ingezet. In die rol sluipt hij vooral door drugslabs, maar er is nu een heel snelle Spot gemaakt. Eentje die je zo met 18 kilometer per uur voorbij sprint.
We kennen Spot als een robothond die misschien 6 kilometer per uur loopt. Een stevige wandelsnelheid. Zo is hij ook bewust ontworpen: de commercieel beschikbare Spot zul je niet zomaar veel sneller zien lopen. Dat komt mede omdat hij goed stevig moet staan en niet zijn balans moet verliezen.
18 kilometer per uur
Het Robotics and AI Institute wilde te testen hoe snel de hond kan als je hem ‘opvoert’. Spot blijkt dan ruim 18 kilometer per uur te bereiken. Hiervoor moesten ze zijn loopbeweging wel wat aanpassen, wat je ook op de video wel kunt zien: hij lijkt bijna op een dartelend lammetje, al klinkt hij meer als een galopperend paard. Dat is ook niet zo vreemd: Spot weegt nog steeds 34 kilogram, terwijl hij dus wel 3 keer zo hard loopt als normaal.
De onderzoekers schrijven: “De actuatoren van Spot zijn anders dan die van spieren en zijn kinematica is anders, dus een gang die geschikt is voor een hond om snel te rennen is niet noodzakelijkerwijs het beste voor deze robot.” Spot beweegt met een drafgang, maar er zit een toegevoegde ‘vluchtfase’ in, waarbij alle vier de pootjes tegelijk van de grond zijn.
Robothond ontdekt ren-oplossing
“Deze vluchtfase is nodig, omdat de robot die tijd nodig heeft om zijn voeten achtereenvolgens snel genoeg naar voren te trekken om zijn snelheid te behouden. Dit is een “ontdekt gedrag”, in die zin dat de robot niet expliciet was geprogrammeerd om te “rennen”, maar gewoon de beste manier moest vinden om zo snel mogelijk te bewegen.”
Waarschijnlijk zou het er een stuk minder goed uitzien als je Spot nu op diezelfde snelheid over een kiezelpad zou sturen. Dat is echter niet wat de onderzoekers als doel hebben: stabiliteit. Zij willen alleen maar zien hoe snel hij echt kan, en dan vooral omdat er vaak een limiet is aan hoe hard een robot kan, omdat je te maken hebt met een maximum aan koppel en snelheid van het actuatiesysteem.
Het onderzoek is er om te kijken of er ook andere factoren zijn die meespelen bij zo’n maximumsnelheid. Wat bleek? Het is vooral de batterij die voorkomt dat Spot sneller gaat. Er was onvoldoende energie beschikbaar om dit in gang te zetten. Wil je meer weten, lees dan op IEEE Spectrum meer over het onderzoek.