©Isar Aerospace

De eerste ruimtelancering vanuit West-Europa komt eraan

De eerste ruimtelancering vanuit West-Europa komt eraan

Als er iets de ruimte in wordt gelanceerd, dan is de lancering in kilometers genomen een ver-van-ons-bed-show. Dat kan veranderen, want de Duitse startup Isar Aerospace uit Munchen is van plan om de eerste ruimtelancering in West-Europa op zijn naam te schrijven.

De startup is 7 jaar geleden begonnen en wil een commerciële raket de lucht in krijgen. De Spectrum-raket die het hiervoor heeft ontwikkeld is er al klaar voor. Er is nu een eerste lanceertest van 30 seconden verricht op het lanceerplatform. Dat lanceerplatform is niet in Berlijn of Nederland, maar in Noorwegen. Op een van de meest noordelijke plekken van ons werelddeel: Andøya Spaceport.

Spectrum-raket

De booster heeft 9 motoren en die werden op Valentijnsdag aangezet. Het is een mijlpaal, nadat er vorig jaar ook al een soortgelijke test met succes werd gedaan. Volgens Isar Aerospace is zijn raket qua regels klaar voor vertrek. Het enige wat de startup nog nodig heeft is de licentie: de toestemming om te mogen lanceren. Het bedrijf stelt dat het, door ruimtetoegang vanaf het vasteland van Europa te bieden, een essentiële bron heeft aangeboord om 'soevereiniteit en veerkracht te garanderen', schrijft ArsTechnica.

Het team staat te trappelen om de raket te lanceren, maar daarvoor moet de Noorse civiele luchtvaartautoriteit eerst haar goedkeuring geven. Alleen als die organisatie toestemming (en dus de licentie) geeft, dan kan Spectrum de lucht in. Spectrum is, zeker vergeleken bij de Super Heavy, vrij bescheiden in grootte. De raket is 28 meter hoog en 2 meter in diameter. Het is de bedoeling dat de raket payloads (vracht) van maximaal 1 metrische ton meeneemt naar de lage baan rond de aarde.

Isar Aerospace

Het geld voor de lancering lijkt er ook al te zijn: het bedrijf heeft meer dan 400 miljoen euro opgehaald in investeringsrondes en dat is indrukwekkend voor een ruimtebedrijf in Europa. Ook de NAVO heeft geïnvesteerd, al is het gros van het geld afkomstig van investeringsfondsen. De tweede en derde raket zijn ook al in de maak. 

Download de Bright-app om op de hoogte te blijven van het laatste tech-nieuws.