©Bright

Deze bagage-robot moet het de koffer-sjouwers op Schiphol makkelijker maken

Deze bagage-robot moet het de koffer-sjouwers op Schiphol makkelijker maken

Een van de beste dingen om robots voor te gebruiken is om saai of zwaar werk te verrichten, hoeven mensen het niet meer te doen. En precies dat wil Schiphol doen, met een zelfrijdend elektrisch bagagevoertuig.

Schiphol heeft 's ochtends een piek: tijdens de ochtendspits is er ook het meeste vliegverkeer en dus ook het meeste bagage te verwerken, met name van overstappende passagiers. Gemiddeld worden op Schiphol 31.000 stuks bagage van zulke overstappers van het ene naar het andere vliegtuig verplaatst, soms met een tussenpauze in een tijdelijke opslag. Om die druk op de bagage-afhandeling te verlichten, test Schiphol nu een elektrisch, zelfrijdend

bagagevoertuig van leverancier Aurrigo.

Dat autonome voertuig brengt de bagage zelfstandig naar een tijdelijke, afgesloten opslaglocatie. En op het juiste moment wordt de bagage dan ook weer automatisch naar de bagagehal gebracht, waar het wordt ingevoerd in het bagagesysteem voor verdere afhandeling. De inzet van het robotvoertuig moet zorgen voor een betere verdeling van de drukte omdat niet alle bagage tegelijk wordt ingevoerd. Dat zorgt voor minder werkdruk voor het bagagepersoneel.

Moet werk gevarieerder maken

Schiphol testte de bagage-bot vorig jaar augustus al, door de omgeving in 3D in kaart te brengen. Verschillende delen van het proces werden toen getest, en dat komt nu allemaal samen in de nieuwe proef die begin februari van start is gegaan. Nu rijdt het voertuig zelfstandig op de pier bij Schiphol, en als alles goed gaat mag de robot later dit jaar ook op vliegtuigopstelplaatsen rijden. De test duurt tot eind 2025.

De robot-kofferdrager is uitgerust met Lidar-sensoren en camera’s met een 360 graden zicht. Daarmee kan de robot alles zelf zien en registreren en dus op tijd remmen en afstand houden. Zoals wel vaker bij nieuwe autonome voertuigen heeft ook deze robot in eerste instantie een safety operator aan boord: een mens dat kan ingrijpen mocht dat nodig zijn. Het doel is om uiteindelijk een volledig zelfstandig voertuig te krijgen, waarbij zo'n mens niet meer nodig is.

"De ambitie is om in 2050 onze volledige voertuigenvloot te vervangen door een verbonden netwerk van autonome, emissievrije voertuigen, en daarbij alle gerelateerde processen te automatiseren", aldus Jan Zekveld, Senior Manager Innovation bij Royal Schiphol Group. "Ook in een autonome grondoperatie blijft een belangrijke rol voor de medewerker weggelegd. Het werk zal gevarieerder en meer aansturend zijn."

Een pakkende naam heeft de bagagerobot van Schiphol nog niet. Hoe zou jij de autonome bagagedrager noemen? Laat het weten in de comments.

Meer nieuws over robotica en mis niets met onze Bright-app.