©Claude

Dit nieuwe AI-model zit OpenAI op de hielen

Dit nieuwe AI-model zit OpenAI op de hielen

Anthropic heeft Claude 3.7 Sonnet gelanceerd, een nieuw AI-model dat zowel snelle antwoorden kan geven op eenvoudige vragen als kan redeneren bij complexe vraagstukken. De OpenAI-concurrent introduceert daarnaast een nieuwe tool voor programmeren, genaamd Claude Code.

Hoewel Claude 3.7 Sonnet in de eerste plaats beter in staat moet zijn om complexe problemen op te lossen, presteert het ook beter op het gebied van wiskunde en programmeren. Dankzij deze laatste eigenschap kunnen gebruikers de AI-software van Anthropic inzetten voor het bewerken, testen en publiceren van programmeercode. Het nieuwe model is vanaf nu beschikbaar in de Claude-app en via de API's voor ontwikkelaars.

Het goede nieuws is dat de prijzen voor het gebruik van deze API gelijk blijven. Het slechte nieuws is dat Claude nog altijd niet (in real-time) op het web kan zoeken, al is de kennis wel bijgewerkt tot oktober 2024.

Vragen op juiste manier interpreteren

Als je in OpenAI's ChatGPT een vraag invoert, heb je een aantal knoppen om de AI-assistent te laten zoeken op het web of te laten redeneren. Maar als je dezelfde vraag aan een mens stelt, hoef je niet expliciet aan te geven wat die ermee moet doen. Hier wil Anthropic zich duidelijk in onderscheiden: door vragen op de juiste manier te interpreteren en de onderliggende opdracht te destilleren. Hierdoor hoeft de gebruiker minder na te denken over hoe een vraag geformuleerd en ingevoerd moet worden, wat tijd en inspanning bespaart.

Volgens Dianne Penn, hoofd productonderzoek bij Anthropic, is redeneren dan ook een 'kerneigenschap van AI - en geen aparte functionaliteit'. Hiermee verwijst ze duidelijk naar concurrent ChatGPT.

Beter in programmeren en Pokémon

Binnen Anthropic wordt Claude 3.7 Sonnet al gebruikt voor uiteenlopende projecten, zoals het ontwerpen van websites, het ontwikkelen van interactieve games en langdurige coderingssessies. Ter illustratie test het bedrijf het model zelfs door het een oude Pokémon-game te laten spelen. Waar Claude 3.5 Sonnet vastliep aan het begin van de game, wist de nieuwste versie meerdere gymleiders te verslaan. Wie had ooit gedacht dat Pokémon de maatstaf zou worden voor intelligente systemen?

Naast verbeteringen in logisch redeneren en probleemoplossend vermogen, blinkt Claude 3.7 Sonnet uit in zelfstandig programmeren, financiële analyses en juridische vraagstukken. Ontwikkelaars krijgen bovendien meer controle over de manier waarop het model denkt en kunnen via een scratchpad bepalen hoe lang een antwoord mag duren. "Soms wil je simpelweg dat een antwoord binnen 200 milliseconden wordt gegenereerd", zegt Michael Gerstenhaber, VP Product bij Anthropic.

Het plafond van AI

Hoewel veel experts speculeren over een mogelijk plafond voor AI - het moment waarop verdere verbetering niet langer mogelijk is, ongeacht de hoeveelheid trainingsdata en rekentijd - zijn anderen genuanceerder. Noam Brown, hoofd onderzoekswetenschapper bij OpenAI, deelde tijdens een TED-presentatie zijn bevindingen en voorspelling dat redeneren ervoor zal zorgen dat AI-assistenten sterk verbeterd kunnen worden.

Simpelweg door meer tijd te nemen om tot een antwoord te komen, kan AI compenseren voor het opnemen van extreme hoeveelheden informatie. Volgens Brown is dit vergelijkbaar met hoe mensen informatie verwerken.

De toekomst

Ondertussen is de AI-race in volle gang. Vorige week introduceerde Elon Musk het model Grok-3 en liet daarmee zien hoe snel AI-tools in relatief korte tijd kunnen innoveren. Daarnaast duiken er steeds vaker goedkopere AI-oplossingen op, zoals het Chinese DeepSeek, die de concurrentie en democratisering van deze technologie verder aanwakkeren. Het is dan ook duidelijk dat er nog ruimte is voor verbetering en concurrentie.

Volg meer nieuws over AI en mis niets met onze Bright-app.