Prusa maakt 3D printen makkelijk met Easyprint

©Prusa

Prusa maakt 3D printen makkelijk met Easyprint
Update: 3 maart om 15:18

Tsjechisch 3D printer fabrikant Prusa maakt het 3D printen nog iets meer toegankelijk voor de noobs onder ons. Met Prusa Easyprint kun je rechtstreeks vanuit de browser een model dat je vindt op Printables.com printen.

Josef Prusa, de man achter de bekende 3D-printerfabrikant, heeft een nieuwe dienst gelanceerd die belooft 3D-printen toegankelijk te maken voor iedereen, zelfs voor de grootste leek. Het idee? Een webgebaseerde slicer die draait op elk apparaat, van uw smartphone tot uw Chromebook. Op dit moment bestaat 3D printen van een bestaand model meestal uit 3 stappen. Download het 3D model dat je wilt printen.

Open het in een zogenaamde slicer (bijvoorbeeld Prusaslicer, Orcaslicer, BambuStudio) waarin je aangeeft in welk materiaal je wilt printen, of er ondersteunende pilaartjes meegeprint moeten worden, of het sneller of kwalitatief strakker moet en nog veel meer. Vervolgens stuur je het naar je printer en kan het printen beginnen. Die middelste stap is er nu tussenuit, omdat Prusa een simpele ingebouwde slicer op hun Printables-website heeft geplaatst.

Wie denkt dat Prusa net zo’n blunder slaat als Bambu die alle klanten in een cloud keurslijf dreigde te drukken; Prusa benadrukt dat EasyPrint optioneel is, en de daadwerkelijke slicing gebeurt op hun servers met dezelfde PrusaSlicer-software die u lokaal kunt gebruiken. Het is een slimme manier om de beperkingen van zwakkere apparaten te omzeilen.

Legt de lat veel lager

Het geniale zit in de eenvoud. Je bladert door Printables, vindt een model, klikt op printen en EasyPrint doet de rest. Het detecteert automatisch je printer, past de juiste instellingen toe, en stuurt de printinstructies naar je 3D printer. Geen gedoe met software-installaties of profielinstellingen.

Dit is een gamechanger voor beginners, scholen met Chromebooks, tabletgebruikers en ook voor de doorgewinterde 3D-printer die even snel een printje wil starten vanaf de bank.

Maar er is meer. Prusa belooft dat EasyPrint in de toekomst ook met andere slicers en andere merken printers zal werken. Een open ecosysteem, dat is het doel. Helemaal passend in de manier waarop Prusa met open source software en grotendeels open source hardware zich onderscheidt van andere commerciële partijen.

Nog wel early access

Natuurlijk, het is nog early access. Er zijn beperkingen, zoals een wachtrij voor het slicen en een limiet op de complexiteit van modellen. Maar Prusa is transparant over de kosten en de toekomstplannen. En als de reacties positief zijn, beloven ze de dienst gratis te houden, met eventueel betaalde opties voor extra functies.

Als Bright kregen we Early Access en mochten we een tiental uitnodigingen weggeven. Die tien invites waren snel weg en zijn verdeeld onder tien Bright-lezers. Wie achter het net viste: volgende keer beter!

Meer nieuws over 3D-printen en mis niets met onze Bright-app.