Tesla's beurskoers gaat onderuit en daar zijn goede redenen voor
©Tesla

De beurskoers van Tesla maakt vandaag een duikvlucht, met dalingen tot 8 procent. Dat is geen verrassing voor CEO Elon Musk, die eerder al waarschuwde voor een dergelijke crash als de winstgroei zou uitblijven.
Tesla's waardering is momenteel exorbitant hoog. Zelfs na de daling van vandaag handelt het aandeel nog steeds tegen een koers-winstverhouding (K/W) van rond de 150. Ter vergelijking: een gevestigde autofabrikant als Toyota heeft een K/W van 7, en een techgigant als Meta noteert een K/W van 40.
Deze hoge waardering van Tesla is deels gebaseerd op de verwachting dat het bedrijf een dominante speler zal worden in de markt voor zelfrijdende auto's. Echter, de ontwikkeling van volledig autonome voertuigen blijkt complexer dan aanvankelijk gedacht, en de deadlines voor de introductie ervan worden steeds verder vooruitgeschoven. De vraag is dus of aandeelhouders blijven geloven.
Zorgen over verkoopcijfers en FSD
De huidige koersdaling lijkt direct te worden veroorzaakt door tegenvallende verkoopcijfers in Europa en gematigde reacties op de nieuwste versie van Tesla's Full Self-Driving (FSD) software in China. Analisten verwachten dat de winst in het eerste kwartaal van 2025 lager zal uitvallen dan voorheen voorspeld, wat de hoge K/W-verhouding verder onder druk zet.
Het is de vraag of de geplande lancering van een robotaxi-vloot in Austin in juni de koersdaling kan keren. Deze aankondiging kan worden gezien als een poging om de aandacht af te leiden van de huidige problemen, en het is onzeker of beleggers hierdoor overtuigd zullen raken. Tot nog toe heeft Elon met zijn uitgestelde beloftes dat FSD 'écht dit jaar komt' de schijn op weten te houden.
Wordt Musk buitenspel gezet?
De aanhoudende hoge waardering van Tesla, ondanks de tegenvallende resultaten, roept vragen op over de houdbaarheid van de huidige koers. Het is zeer goed mogelijk dat de markt de realiteit van Tesla's financiële prestaties begint in te zien, en dat verdere koersdalingen volgen.
Musk doet zijn eigen bedrijf en zijn positie binnen dat bedrijf in ieder geval geen dienst met zijn optreden in de afgelopen weken. De aandeelhouders waren bij de laatste aandeelhoudersvergadering al kritisch op Musk, maar zolang het bedrijf geld binnen bleef harken, waren de consequenties voor Musk er niet. Nu aandeelhouders het in de portemonnee beginnen te voelen, zou het goed kunnen dat Musk, die 13 procent van de Tesla-aandelen in handen heeft, als CEO buitenspel gezet wordt.
Lees meer nieuws over Tesla en mis niets met de Bright-app.