©Unsplash

Verzekeraars zien gebruik van smartwatches voor risico-inschatting wel zitten
Verzekeraars hebben interesse in de gegevens van smartwatches bij het bepalen van premies van levensverzekeringen. Uit een onderzoek uitgevoerd met wearables blijkt dat mensen die dagelijks tenminste 7000 stappen zetten een kleinere kans op overlijden hebben.
Volgens een paper van verzekeringsbedrijf Munich Re en onderzoeksbureau Klarity kunnen data van wearables invloed hebben op de premie van een levensverzekering. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van 500.000 vrijwillige deelnemers gedurende meer dan een decennium. Er werd gekeken naar het aantal minuten dat mensen inactief waren, de gemiddelde hartslag, de dagelijkse slaapduur en het aantal dagelijkse stappen. Typisch dingen die met een smartwatch heel eenvoudig kunnen worden bijgehouden, al hangt het wel van de smartwatch af hoeveel tijd per dag hij ook nog in de lader doorbrengt.
Zwarte doos
Het is vergelijkbaar met de Black Box-verzekering die mensen in het Verenigd Koninkrijk hebben. Hierbij laat je zwarte doos in je auto uitlezen door je verzekeraar, zodat die op de hoogte is van je rijgedrag en je op basis daarvan een goedkopere verzekering kunt krijgen, mits je je uiteraard netjes aan de regels houdt. Er wordt onder andere gekeken naar remgedrag, rijsnelheid en hoe hard je optrekt.
In de wereld van levensverzekeringen kan worden gekeken naar de medische historie, maar zeker als daar nog een smartwatch met dagelijkse gegevens bij komt, dan biedt dat een veel breder beeld van iemands gezondheid. Mensen kunnen hiervoor vrijwillig kiezen als ze een goedkopere verzekering willen, zolang ze hun data maar blijven overdragen. Hierdoor kan de verzekeraar beter de risico’s inschatten.
Verzekeraars en smartwatches
Een van de opvallende bevindingen in het onderzoek was dat mensen die tenminste 7000 stappen zetten lagere kansen hebben op overlijden, ongeacht hun BMI, leeftijd, en of ze roken. Plus: mensen die roken en 7000 stappen per dag zetten, hebben een betere levensverwachting dan niet-rokers die minder dan 5000 stappen zetten. Hetzelfde geldt voor mensen met obesitas versus mensen met een 'gezond' BMI. Ga vaker van de bank af dus, zeker als je verzekeraar in de toekomst zou meekijken.
De Amerikaanse tak van Munich Re helpt verzekeraars met het gebruik van smartwatches door klanten en biedt daarbij 'op maat gemaakte ondersteuning en begeleiding'. Het wachten is dus op de eerste verzekeraars die dit gaan toepassen. "Verzekeraars die informatie van wearables willen opnemen in hun acceptatieproces, kunnen eerst een pilot uitvoeren om deelnamepercentages te beoordelen en hun basispatronen voor fysieke activiteit te schatten. Dit kan worden gevolgd door een uitgebreidere klantrisicobeoordeling."
Lees meer smartwatch-nieuws en abonneer je op onze nieuwsbrief.