©Midlife.Engineering

Midlife.Engineering: de online synth die dient als 'therapie zonder te praten'
De website Midlife.Engineering (ja, dat is de echte domeinnaam) laat je zelf aan de knoppen draaien om rustgevende samples of sfeervolle beats te mixen. "Het is als therapie zonder te praten", aldus de maker. En dat allemaal via een interface die verdacht veel weg heeft van een ontwerp van een bekend designbureau.
"Heb je ooit het gevoel dat je brein op een verouderd besturingssysteem draait?" vraagt Lee Black, de bedenker van Midlife Engineering, op de Product Hunt-pagina. De oplossing is volgens hem blijkbaar een online synthesizer waarmee je zelf omgevingsgeluiden kunt combineren om stress te verminderen, je focus te verscherpen en creativiteit te stimuleren – een boost voor je stemming, denkvermogen en welzijn.
Het design van de synthesizer maakt duidelijk deel uit van de ervaring: als je ook zo enthousiast werd van de synthesizer die in de videoclip (zie onder) van One van Swedish House Mafia werd gebruikt, dan zul je het extra waarderen. De fraai ontworpen muziekgadget is nu in ieder geval gedigitaliseerd en beschikbaar op het web, maar deze keer geheel onder het mom van muziektherapie.
De videoclip waar de originele gadget ooit populair mee werd.
Hoe werkt het?
De synthesizer biedt een vergelijkbaar aantal knoppen als het origineel, maar onder iedere knop schuilt een rustgevend, atmosferisch geluid. Sommige knoppen bedienen het animatiepaneel, dat op zijn beurt ook bijdraagt aan de sfeer. Andere knoppen zijn bedoeld voor een beat, een melodie of een specifieke sample. De hoeveelheid samples is enigszins beperkt, maar de kwaliteit en originaliteit maken veel goed.
Zo is er een sample met kalmerende veiligheidsinstructies uit een vliegtuig, een opname van iemand die door een bos wandelt en zelfs een knisperend haardvuur, dat perfect combineert met het geluid van een spinnende kat. Daarbovenop kun je nog een stevige beat of sfeervolle melodie toevoegen om het geheel naar eigen smaak af te mixen. De mogelijkheden zijn dan misschien niet eindeloos, maar verre van beperkt.
De online interface van Midlife Engineering.
Wat vinden we ervan?
Eerlijk is eerlijk, er is niets zo fijn als de perfecte combo van geluiden vinden voor een productieve middag of een ontspannen avondje met slaap-lekker-thee. Wij hebben inmiddels al een track gemaakt voor tijdens het werk op de achtergrond. Het aantal beschikbare geluiden had misschien wel wat uitgebreider gemogen, maar er is genoeg variatie om een redelijk aantal afwisselende composities te maken.
Hoewel de icoontjes doorgaans redelijk duidelijk zijn, zou een label, wanneer je er met je muis overheen beweegt, een handige toevoeging zijn geweest. Daarnaast zou het net iets leuker zijn als geluiden spontaan ergens in de loop starten in plaats van altijd aan het begin, zodat je minder snel het gevoel hebt steeds dezelfde audiofragmenten te horen. Ook zou het handig zijn als je bepaalde combo's - of volledige tracks - kon opslaan.
Duidelijke inspiratiebron
Zoals we al verklapten is het ontwerp van de digitale synthesizer is overduidelijk geïnspireerd door de OP-1 "zaksynthesizer" van Teenage Engineering, het bedrijf achter de feloranje Rabbit r1. Hoewel het plastic konijn overigens niet bepaald een groot succes was, werd het ontwerp ervan wel enorm gewaardeerd. Ook de naam Midlife Engineering is een knipoog en lijkt gericht op de oudere millennial onder ons.
De Rabbit r1 - een gadget dat ook is ontworpen door Teenage Engineering.
Misschien zijn het ook wel juist die fysieke eigenschappen zelfs wel het leukste aan dit soort gadgets, die je bijna als een fidget-tool kunt beschouwen. Als het op gadgets aankomt, is er niets leuker dan spelen met de knopjes. Misschien was dat ook wel de motivatie van Apple om recent weer meer fysieke knoppen aan de iPhone toe te voegen – ondanks de uiteenlopende meningen daarover.
Sfeervolle trend
Het valt trouwens op dat streamingplatforms in het algemeen steeds vaker inspelen op de populariteit van ambient muziek - afspeellijsten die passen bij een bepaalde stemming. Van vrolijke lo-fi-tracks voor in een koffiebar tot rustgevende klanken om mee in slaap te vallen – voor elke denkbare gelegenheid is er wel een afspeellijst.
Apple kondigde deze week zelfs vier nieuwe knoppen aan voor het bedieningspaneel voor iOS 18.4, elk gekoppeld aan een specifieke stemming: chillen, werken, slapen en welzijn. Het lijkt erop dat mensen tegenwoordig liever snel iets willen luisteren dat bij hun gemoedstoestand past, dan eindeloos door playlists te scrollen.
Optimale ervaring
De app komt het best tot zijn recht op een computer met een (goede) koptelefoon. Hoewel de interface deels beschikbaar is op een smartphone, zorgen de vele opties en animaties ervoor dat de webversie een duidelijk betere ervaring biedt. Om de synthesizer daadwerkelijk te gebruiken, moet je even door de animatie en introductietekst heen scrollen, waarna er meteen een standaarddeuntje begint af te spelen. Maar daarna kun je helemaal je gang gaan.
Wie weet is het gewoon de leeftijd, maar Midlife Engineering lijkt duidelijk gericht op mensen die ooit graag het originele apparaat wilden hebben, maar daar destijds het budget niet voor hadden. Dit is wat ons betreft een leuk - en vooral betaalbaar - alternatief.
Lees meer nieuws over gadgets en mis niets met de Bright-app.