Indrukwekkende AI-videomaker Sora van OpenAI nu ook in Europa beschikbaar
©Sora

Sora verscheen afgelopen december, maar was toen nog vooral in de VS beschikbaar, en in ieder geval nog niet in Europa. Nu is het eindelijk zo ver, en kunne betalende OpenAI-gebruikers video's tot 1080p-resolutie genereren.
Sora is de tekst-naar-video generator van OpenAI. Gebruikers kunnen met de tool in tekst omschrijven wat voor video zij willen hebben. Hoe meer details geven, hoe meer de video aan de eisen van de gebruiker zal voldoen. Tik je bijvoorbeeld de opdracht: 'muppet koning die jongleert met drie kleine olifantjes. hij staat op een klein tropisch eilandje', dan krijg je het volgende resultaat:

Sora is er vooralsnog alleen voor betalende gebruikers met een ChatGPT Plus- of Pro-abonnement. Met een Plus- of Teams-abonnement maak je video's in een resolutie van 480p of maximaal 720p met een maximale speelduur van 5 seconden. Het Pro-abonement biedt video's tot 1080p van maximaal 20 seconden. Ook kunnen Pro-abonnees tegelijkertijd vijf video's genereren en die zonder watermerk downloaden.
Langere video's ook mogelijk, maar ingewikkelder
Sora bevat voor het maken van langere, aansluitende video's ook een Storyboard-functie. Dan kun je meerdere kaartjes met tekstuele omschrijvingen van de scene achter elkaar zetten, terwijl Sora daar videobeelden bij genereert. Het is daarbij ook mogelijk om plaatjes en video's toe te voegen. Zo is het resultaat wat meer te sturen, als je bijvoorbeeld hetzelfde personage in een langere video wil laten optreden, loont het om een plaatje van dat personage steeds bij te voegen.
Sora kan video's maken in liggend 16:9-formaat, staande 9:16-verhouding of vierkant. De resultaten van Sora zijn nog erg wisselend: soms snapt de AI precies wat je bedoelt en rolt er een indrukwekkende video uit, andere keren zitten video's vol vreemde artefacten en onrealistische bewegingen.
Werkt stukken beter dan voorgaande opties
Wel kan de Storyboard-functie met enige moeite doorpakken op video's die hij zelf gegenereerd heeft. Als test lieten wij een filmpje van een tovenaartje met een snor maken, die zijn toverstafje pakt. In een volgende video moet dezelfde tovenaar een bosje bloemen tevoorschijn toveren. Dat lukt nog niet helemaal, maar het lukt Sora al wel om het personage, de ruimte en de stijl uit video 1 in video 2 door te laten lopen.

Links de originele video, rechts komt daar naadloos kort een nieuw stukje bij.
En juist op dat vlak had AI tot nu toe grote moeite. Zo kan complexe, dure AI wel indrukwekkende langere video's maken, maar de aanpak met kortere video's is sneller, goedkoper en daarom voor meer mensen beschikbaar. Sowieso is de snelheid nog steeds de grote
Adobe kwam onlangs met een eigen Sora-tegenhanger, de Generate Video-functie Firefly. Die functie is gratis te proberen, ook weer met beperkingen.
Lees meer AI-nieuws en mis niets met onze Bright-app.