©Commonwealth

Goed nieuws over kernfusie: cruciaal onderdeel blijkt te werken

Goed nieuws over kernfusie: cruciaal onderdeel blijkt te werken

De supergeleiders die nodig zijn om kernfusiereactoren te bouwen behouden hun cruciale eigenschappen, ook als ze worden blootgesteld aan neutronenstraling tijdens het fusieproces. Dat ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse MIT-universiteit.

Kernfusie wordt door velen gezien als een veelbelovende schone energiebron voor de toekomst. Bij dit proces worden waterstofatomen onder extreem hoge druk en temperatuur samengesmolten tot helium, waarbij enorm veel energie vrijkomt. Voor deze reactie zijn extreem sterke magneten nodig die het superhete plasma waarin de fusie plaatsvindt kunnen vasthouden.

Deze magneten zijn gemaakt van speciale supergeleiders die elektriciteit kunnen transporteren zonder weerstand (en dus zonder energieverlies). Ze zijn vervaardigd van een materiaal genaamd REBCO (zeldzame aarde-barium-koperoxide).

Bezorgdheid is weggenomen

Er bestond een belangrijke zorg: eerdere tests van MIT gaven aan dat de neutronenstraling die tijdens fusie ontstaat, mogelijk direct de werking van deze supergeleiders zou verstoren. Dit zou kunnen leiden tot een aanzienlijke vermindering van de energieopbrengst.

Na uitgebreid onderzoek blijkt deze vrees nu ongegrond. Het team voerde zo’n duizend metingen uit en concludeert dat de tijdelijke daling in prestaties die ze aanvankelijk zagen, niet werd veroorzaakt door de neutronenstraling zelf, maar door temperatuurschommelingen tijdens het testen. In een echte fusiecentrale zou dit geen rol spelen.

Positief voor kernfusiebedrijven

Deze bevinding is een opluchting voor kernfusiebedrijven en onderzoeksinstellingen. Zij kunnen nu een belangrijke zorg van hun (zeer lange) lijstje schrappen.

Het onderzoeksteam benadrukt dat er nog wel onderzoek nodig is naar de langetermijneffecten van straling op deze supergeleiders op de lange termijn. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad 'Superconducting Science and Technology'.

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met de Bright-app.