Ruimtestation ISS 'te schoon', moet meer viezigheid bij voor gezondere astronauten

©ESA

Ruimtestation ISS 'te schoon', moet meer viezigheid bij voor gezondere astronauten

Het International Space Station (ISS) is te steriel. Astronauten worden te weinig blootgesteld aan de microben die we op aarde tegenkomen, en dat gaat ten koste van hun gezondheid.

In het ruim 125 jaar oude sciencefictionverhaal The War of the Worlds zijn het uiteindelijk microben die de marsmannetjes de kop kosten. Het immuunsysteem van de indringers is niet geschikt voor alle micro-organismen die op aarde voorkomen en dus overlijden ze. Zoals wel vaker blijkt sci-fi een vooruitziende blik te hebben, want ook de astronauten in het ISS moeten aan hun immuunsysteem denken.

In nieuw onderzoek gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Cell is gekeken naar de diversiteit van microben in het ISS, en de gevolgen voor de astronauten die daar maanden doorbrengen. En wat blijkt? Het is te schoon in het ruimtestation. Daar waren al aanwijzingen voor, want astronauten krijgen vaak last van bijvoorbeeld huiduitslag en andere ontstekingen terwijl ze in het ISS wonen.

Meer microben hebben alleen maar voordelen

Het nieuwe onderzoek toont aan dat die problemen waarschijnlijk het gevolg zijn van de veel lagere diversiteit aan micro-organismen in het ISS dan op aarde. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de astronauten die in het ISS wonen. Zij hebben monstertjes gemaakt van 803 verschillende oppervlakken in het ruimtestation. Die zijn onderzocht door de University of California San Diego. De grootste bron van microben was de menselijke huid, gevold door schoonmaakmiddelen.

Er was wel een variatie in microben op verschillende plekken van het station. Rond de keuken werden natuurlijk meer voedsel-microben gevonden, rond de toiletten weer andere microben. Maar er was een gebrek aan het kleine leven dat op aarde voorkomt in de grond en het water. De wetenschappers denken dat het toevoegen van zulke microben de gezondheid kan verbeteren, zonder de hygiëne in het ruimtestation negatief te beïnvloeden.

"Als we echt willen dat het leven buiten de aarde gedijt, kunnen we niet zomaar een kleine tak van de levensboom nemen die de ruimte in lanceren in de hoop dat het goed gaat", zegt onderzoeker Rodolfo Salido. "We moeten gaan nadenken over welke andere nuttige metgezellen we met deze astronauten zouden moeten sturen om hen te helpen ecosystemen te ontwikkelen die duurzaam en gunstig voor iedereen zullen zijn."

Meer nieuws over het ISS en mis niets met onze Bright-app.