©HelionFusion

Op deze locatie komt in 2028 de eerste energiecentrale met kernfusie
Energiebedrijf Helion zet belangrijke stappen richting de bouw van 's werelds eerste commerciële kernfusiecentrale. Het bedrijf heeft zijn oog laten vallen op een terrein in de Amerikaanse staat Washington. Daar wil het een centrale neerzetten die stroom moet leveren aan de datacentra van Microsoft.
Volgens lokale nieuwsmedia maakte Helion de plannen bekend tijdens een persconferentie. De plannen bevinden zich nog in een voorbereidende fase. Het bedrijf heeft nog geen definitieve overeenkomst getekend. Ook moet het nog de nodige vergunningen aanvragen.
Voordat er verdere stappen worden gezet, organiseert het bedrijf eerst een bijeenkomst voor de plaatselijke bevolking van Malaga, de gemeente waar de centrale wordt gebouwd. Tijdens de bijeenkomst zullen topmensen van het bedrijf uitleg geven over de kernfusie-centrale.
Ambitieuze tijdlijn
Helion wil deze zomer beginnen met de bouw. Het bedrijf haalde vorige maand nog 425 miljoen dollar op in een financieringsronde, waarmee de totale investeringen boven de 1 miljard dollar uitkomen. Onder andere OpenAI-ceo Sam Altman en de bekende investeerder Peter Thiel hebben flink geïnvesteerd in de kernfusie-startup.
Momenteel test Helion zijn zevende fusieprototype. Dit prototype moet aantonen of Helions technologie bruikbare elektriciteit kan leveren. Tot nu toe heeft het bedrijf geen reactor gebouwd die meer energie produceert dan nodig is om de reactie op te starten.
Veel concurrentie
Kernfusie wordt vaak gezien als de heilige graal van energieproductie, waarbij atomen worden samengesmolten in plaats van gesplitst (zoals bij traditionele kernenergie). Dit levert schone energie op zonder grote hoeveelheden langlevend radioactief afval.
De grote uitdaging voor fusiebedrijven wereldwijd is om de extreem hete fusiereactie lang genoeg in stand te houden om meer energie op te wekken dan erin gestopt wordt. Recent slaagden Chinese wetenschappers erin een reactie 1066 seconden vol te houden. Later verpulverde een Frans experiment dat record, met een 1337 seconden-durende reactie.
Te ambitieus?
De tijdlijn van Helion is zeer ambitieus. De meeste andere bedrijven verwachten pas tegen volgend decennium of later bruikbare elektriciteit te produceren met kernfusie. Veel experts vinden zelfs dat al optimistisch en verwachten pas rond het midden van de eeuw commerciële centrales.
Lees meer nieuws over energie en mis niets met onze Bright-app.