©Unsplash

Techreuzen delen meer data met de VS dan ooit: hoe veilig is jouw info?

Techreuzen delen meer data met de VS dan ooit: hoe veilig is jouw info?

Big Tech en privacy: het blijft een lastige combinatie. Apple, Google en Meta delen steeds vaker gebruikersdata met de Amerikaanse overheid. Volgens een nieuw rapport van Proton is het aantal data-aanvragen van de Amerikaanse overheid de afgelopen tien jaar met maar liefst 600 procent gestegen.

Apple, Google en Meta hebben sinds 2014 data over 3,1 miljoen accounts gedeeld met de Amerikaanse autoriteiten. Vooral Meta spant de kroon met een stijging van 675 procent, gevolgd door Apple (621 procent) en Google (530 procent). Wat voor data wordt gedeeld? Denk aan e-mails, bestanden, berichten en andere gevoelige informatie. Opvallend genoeg gaan de bedrijven in 80 tot 90 procent van de gevallen akkoord met deze verzoeken.

Overheden krijgen steeds meer inzicht

Hoewel ook Europese landen als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vaker om gebruikersinformatie vragen, ligt het aantal verzoeken uit de VS vele malen hoger. “Het enige wat de overheid hoeft te doen, is een verzoek sturen naar Silicon Valley en ze krijgen toegang tot bijna alles”, zegt Raphael Auphan, COO van Proton.

Een groeiende zorg voor gebruikers

De toenemende stroom data-aanvragen baart zowel gebruikers als privacywaakhonden ernstige zorgen. Critici waarschuwen dat deze trend de weg kan vrijmaken voor datamisbruik en grootschalige surveillance. Veel consumenten hebben onvoldoende inzicht in de omvang van de gegevensuitwisseling door techbedrijven. Deskundigen dringen aan op strengere wetgeving en verbeterde transparantie. Dit zou consumenten in staat stellen beter geïnformeerd te zijn en weloverwogen keuzes te maken over hun digitale privacy.

End-to-end encryptie

Volgens privacyvoorvechters ligt de oplossing voor de hand: end-to-end encryptie. Proton, bekend van ProtonMail en ProtonVPN, past dit al toe, waardoor zelfs het bedrijf zelf niet bij gebruikersdata kan. Hoewel Proton ook verplicht is om mee te werken aan juridische verzoeken, kan het weinig data leveren omdat berichten en bestanden standaard versleuteld zijn.

Bij Big Tech ligt dat anders. Zolang bedrijven als Apple, Google en Meta niet volledig overstappen op end-to-end encryptie, blijft gebruikersinformatie toegankelijk voor overheden. En dat roept vragen op: hoe veilig is jouw data écht?

Meer nieuws over online privacy en mis niets met onze Bright-app.