©Unsplash

China heeft een ‘onuitputtelijke energiebron’ ontdekt van thorium

China heeft een ‘onuitputtelijke energiebron’ ontdekt van thorium

Geologen hebben een oplossing om China de komende 60.000 jaar van energie te voorzien: thorium. Er zou een oneindige bron zijn gevonden van deze radioactieve grondstof. Een nieuwe generatie kernreactoren zou deze bron kunnen aanboren voor het genereren van energie.

Het thorium is te vinden in de mijnen van Bayan Obo, schrijft de South China Morning Post. Met de mogelijk 1 miljoen ton thorium die daar ligt, zou de hele wereld niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Daar zijn echter wel speciale kernreactoren voor nodig, die mijnafval van een ijzerertsmijn kunnen verwerken. De eerste thorium-kerncentrale wordt al gebouwd in China, maar onderzoekers stellen dat elk land thorium heeft. Sterker nog, zelfs op de maan en Mars is thorium gevonden.

Thoriumkerncentrale

Thorium is een licht radioactieve grondstof en werd voor het eerst toegepast in gaskousjes in draagbare gaslampen, aan het einde van de 19e eeuw. Het is een zilverwit metaal met een hoog smeltpunt van 3300 graden. Thorium komt 500 keer meer voor dan uranium. Uranium wordt gebruikt in de kerncentrales zoals we die nu al decennialang kennen en gebruiken. China denkt dat er met thoriumkerncentrales een einde kan komen aan hoe zeer we vaak nog op fossiele brandstoffen leunen. 

We schreven in 2017 al over thorium, namelijk in combinatie met de gesmoltenzoutreactor, maar de innovaties op dit gebied zijn decennialang niet hard genoeg gegaan. Deze Chinese vondst kan daar mogelijk verandering in brengen. Een andere optie is om vertrouwen te hebben in kernfusiecentrales,  al zal daarvan de eerste waarschijnlijk pas in 2028 in gebruik worden genomen.

Lees meer over energie.