©Bright

Duurtest Leapmotor C10: rij-ervaring lijdt onder slechte hulpsystemen

Duurtest Leapmotor C10: rij-ervaring lijdt onder slechte hulpsystemen

De komende drie weken rijdt onze autotester Rutger met de Leapmotor C10. Een Chinese elektrische SUV van een Europese automaker? Of andersom? Vandaag de rij-ervaring.

De buitenkant ziet er goed uit, de binnenkant ziet er goed uit, de interface ziet er goed uit. Bijna alle hordes lijken genomen voor de Leapmotor C10. Maar hoe rijdt het?

De eerste paar meter ben ik onder de indruk: het is stil, hij is comfortabel geveerd, maar dan volgt de eerste piep. Ik ben de straat nog niet uit of ik krijg een waarschuwing voor iets. Het blijft onduidelijk wat het is. Ik probeer bij het stoplicht wat op knoppen te drukken om het een en ander uit te zetten, maar omdat ik in Drive sta zijn er slechts een beperkt aantal hulpsystemen uit te zetten. Ik draai de A9 op. Een weg waaraan flink getimmerd wordt en dus zijn de lijnen op de weg niet al te recht en de rijbanen krap. Ik krijg een bijna non-stop gepiep in verschillende toonhoogtes en snelheden in mijn oren. Ik voel een woede in mij opkomen, die ik moet bedwingen, want ik kan niet anders dan doorrijden hier.

Noodrem voor spook

Voor het volgende vertrek beslis ik alles uit te zetten. De Leapmotor C10 is dan gedwee, rap genoeg (al staat hij na elke start in de ECO-stand) en comfortabel. Tenzij je op heel slecht wegdek rijdt, dan heeft de auto de neiging om wat te gaan deinen. Bij haakse bochten moet je serieus afremmen van tevoren. Maar verder is het een fijne auto om te rijden.

De keuze om alles uit te zetten resulteert er wel in dat ik ook geen gebruik meer kan maken van de lane centering, maar dat heb ik er graag voor over. Bij een volgende rit besluit ik wat minder rigoreus systemen uit te schakelen en kan ik de auto wel zelf af en toe laten meesturen. Totdat de C10 een noodstop maakt voor een spook, een reflectie of iets anders dat niet had kunnen overlijden na een aanrijding. Mijn wantrouwen in de C10 is nu op een historisch hoogtepunt.

De C10 lijdt dus aan beroerde rijhulpsystemen. Iets dat we vaker zien in auto’s van nieuwe Chinese merken (looking at you Zeekr). Het lastige als reviewer daaraan is dat ik de auto op basis van mijn emotie met de grond gelijk wil maken, maar dat een software update dat volledig overtrokken kan doen lijken. Laten we hopen dat Leapmotor snel iets doet aan de hysterische rijhulpsystemen die nu voelen alsof je elke keer dat je instapt onvrijwillig met een zenuwspiraal aan het spelen bent. Zonder de beloning aan het einde.

Rutger test elke maand een andere auto, volg het in de Bright Duurtest.