©YouTube/Netflix

Met de nieuwe TV-update gaat YouTube meer op Netflix lijken

Met de nieuwe TV-update gaat YouTube meer op Netflix lijken

Update: 3 maart om 22:14

YouTube rolt binnenkort een nieuw ontwerp uit voor zijn tv-app. Daarmee wil YouTube kijkers op televisies vaker series en films van betaalde diensten laten zien en verschijnen video's van YouTubers ook meer in Netflix-achtige seizoenen.

YouTube ondergaat de komende maanden een groot herontwerp, vooral wat betreft de homepage. Het platform wil daarbij meer focus leggen op premium content van streamingdiensten waar het mee samenwerkt. Hoewel je nu al films en series kunt vinden en ontdekken via de Film & TV-pagina van YouTube, gaat de dienst binnenkort betaalde content ook op de startpagina plaatsen, meldt The Information. Daardoor gaat de TV-app van YouTube wat meer op Netflix lijken. De strategie lijkt op die van Amazon Prime Video, dat ook toegang biedt tot de content van andere betaalde diensten.

Ook lijkt YouTube voor eens en altijd af te willen rekenen met het imago van 'de website vol kattenfilmpjes' en zich te positioneren als een geduchte concurrent voor Netflix. Ook de video's van bekende YouTubers zullen vaker worden aangeboden als seizoenen op de tv-voorpagina. Zo kunnen creators hun content op een serieuzere manier presenteren aan tv-kijkers.

Advertenties en Premium-abonnementen

Video's hosten is niet bepaald een goedkope business, en daarom zoekt het videoplatform van Google voortdurend naar nieuwe manieren om die investeringen terug te verdienen. Eerder trad YouTube al strenger op tegen adblockers, onder meer door zijn nieuwe extensieplatform Manifest v3 zodanig in te richten dat ontwikkelaars van adblockers geen kans meer maken om advertenties te omzeilen. Sindsdien lijken de advertenties steeds langer en langer te worden. Onlangs was er zelfs sprake van een uur lang onafgebroken reclame, zonder de mogelijkheid om deze over te slaan – dat bleek om een foutje te gaan.

Tegelijkertijd maakt YouTube zich op om een nieuw goedkoper Premium Lite-abonnement te lanceren. Daarbij krijgen kijkers minder reclames te zien, maar zijn niet alle video's reclamevrij, zoals bij het normale Premium-abonnement.

Van Chromecast naar tv-apps

De Chromecast bleek achteraf gezien een briljante strategie van Google. De gunstig geprijsde plug-and-play-gadget sloot je eenvoudig aan op je tv via HDMI en stelde je in staat om moeiteloos content naar je tv te streamen. In de begindagen, toen YouTube nog reclamevrij was, kreeg het platform zo een voet tussen de deur. De Chromecast werd immens populair en inmiddels is de technologie bij veel tv-merken zelfs standaard ingebouwd, waardoor je er letterlijk en figuurlijk geen omkijken meer naar hebt.

Als gevolg van deze strategie is YouTube in veel huishoudens inmiddels het vaste kanaal geworden, en daar plukt Google nu de vruchten van. Door meer in te zetten op hoogwaardige content hoopt YouTube dat je de videodienst straks verkiest boven concurrenten als Netflix.

En terwijl die diensten alleen maar duurder lijken te worden, heeft YouTube het voordeel van een slim advertentiemodel en een enorme hoeveelheid influencers die het platform praktisch gratis van content voorzien. De vraag is echter in hoeverre YouTube dat model kan blijven volhouden, gezien de toename van content en de beperkte tijd die mensen hebben om die te bekijken.

Lees meer nieuws over YouTube en mis niets met onze Bright-app.