Musk probeert beurskoers Tesla op te krikken met deze bizarre claim en dat mislukt
©Electrek

Tussen het werk voor al zijn bedrijven en de Amerikaanse overheidssaneringsclub DOGE door probeerde Elon Musk vandaag ook nog even de beurskoers van Tesla op te krikken. Maar zijn bewering over de toekomstige winsten van Tesla had niet het gewenste resultaat.
Door op zijn eigen platform te claimen dat de winst van Tesla vertienvoudigd zou zijn over vijf jaar, mits alles volledig perfect loopt binnen het bedrijf, leek Musk te hopen de prijs van de aandelen van de autobouwer omhoog te pompen. Dat deed hij in reactie op marktanalist Jon Erlichman, die voorspelde dat de winst slechts tweeënhalf keer hoger uit zou kunnen pakken.
De reactie van de Tesla-baas pakte niet goed uit: na zijn bericht daalde Tesla's beurskoers met tien procent. Later op de dag herstelde de koers zich wel weer iets. Maar de trend blijft negatief. Over de afgelopen maand bekeken is de waarde van Tesla met bijna 29 procent gedaald.
Protesten tegen Musk en Tesla nemen toe
"Dit laat zien hoe losgeslagen Elon is van Tesla en zijn aandeelhouders", merkt Electrek op. De timing van Musk actie is erg onhandig, nu de wereldwijde protesten tegen Tesla vanwege Musks politieke standpunten alsmaar blijven toenemen. Actievoerders hebben in de VS nu ook Tesla-oplaadstations in brand gestoken.
De verkoopcijfers van Tesla zijn de laatste maanden hard aan het dalen, vooral in Europa. Het bedrijf hoopt dat de vernieuwde Model Y het tij zal keren, maar dat valt te betwijfelen. De roep dat Musk afstand neemt van Tesla groeit, maar hij zal waarschijnlijk voorlopig niet zelf opstappen. Mocht de koers verder dalen, dan zal de druk van aandeelhouders wel steeds meer toenemen.
Canada kan Tesla ook dwarszitten
Tesla kan de komende tijd ook hinder ondervinden van de nieuwe importheffingen die Canada aan de VS heeft opgelegd, als reactie op de soortgelijke heffingen die Donald Trump invoerde. Canada gaat nu 25 procent belasting heffen op goederen uit de VS.
Op termijn stopt Canada mogelijk ook met het leveren van cruciale grondstoffen aan de VS, die Tesla nodig heeft voor de batterijen in zijn auto's. In de Canadese politiek wordt nu zelfs een importheffing voorgesteld die Tesla-auto's twee keer zo duur zou maken, maar zover is het nog niet.
Lees meer nieuws over Tesla en mis niets met de Bright-app.