Deze bedrijven krijgen toegang tot gegevens van je auto - als het aan de EU ligt
©Freepik

De Europese Commissie komt met nieuwe regels die verzekeraars, leasemaatschappijen en reparatiebedrijven toegang geven tot bepaalde gegevens over auto's, zoals over rijgedrag, brandstofverbruik en bandenslijtage.
Als het wetsvoorstel steun krijgt van de EU-lidstaten, maakt dat een einde aan de jarenlange strijd tussen autofabrikanten, dienstverlenende bedrijven en techreuzen over toegang tot voertuiggegevens. Al die bedrijven willen op verschillende manieren geld verdienen aan deze zogeheten 'in-vehicle data'. Momenteel is juridisch niet altijd duidelijk wie de eigenaar is van de gegevens, wat heeft geleid tot conflicten.
De Europese Commissie heeft nu een concept-actieplan voor de auto-industrie opgesteld. Daarin staat dat er nog dit jaar een 'wetsvoorstel over toegang tot voertuiggegevens' verschijnt. Dat schrijft Reuters, dat het document al heeft kunnen inzien. Wanneer het actieplan wordt aangekondigd, is nog niet duidelijk.
Volgens de Commissie is het doel om 'het hele automotive-ecosysteem de voordelen van data van connected auto’s te laten plukken'. Brussel ziet ook 'nieuwe kansen' in bijvoorbeeld bidirectioneel en slim opladen, maar vindt dat er 'aanvullende maatregelen' nodig zijn.
Autofabrikanten zijn tegen
Al tien jaar zijn meerdere partijen met elkaar in de clinch over de toegang tot voertuigdata. Autofabrikanten waarschuwen voor wetgeving die hen algemene verplichtingen zou kunnen opleggen en voor de risico's, zoals het lekken van handelsgeheimen en misbruik van data.
De leveranciers van aftermarket-diensten, zoals verzekeraars, leasebedrijven en reparateurs, pleiten voor een bredere toegang tot autosystemen en -gegevens. De Europese Commissie wil deze partijen 'eerlijke toegang' tot bepaalde autodata geven, maar het is nog de vraag wat dat in de praktijk inhoudt. Het EU-bestuur wil ook nog beoordelen hoe zich dit verhoudt tot de EU Data Act.
Techpartijen loeren op autodata
De auto-industrie vreest al langer dat grote techbedrijven de macht kunnen krijgen over de infotainmentsystemen in auto's en daarmee ook tot grote hoeveelheden data. De meeste nieuwe auto's ondersteunen tegenwoordig al Apple CarPlay en Android Auto, maar die werken met gekoppelde smartphones. Google heeft daarnaast zijn besturingssysteem Android Automotive dat direct op autodashboards werkt.
Analisten verwachten dat de markt voor connected cars in 2030 maar liefst 26 miljard dollar waard zou zijn.
Lees meer auto-nieuws en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.