©Unsplash

Energierekening huishoudens stijgt komende tijd sneller dan die van bedrijven

Energierekening huishoudens stijgt komende tijd sneller dan die van bedrijven

Als we zo doorgaan, betalen we in 2040 twee keer zoveel voor elektriciteit. Vooral huishoudens zullen de komende jaren in de portemonnee voelen dat er investeringen nodig zijn om netcongestie tegen te gaan. Hun energierekening stijgt sneller dan die van bedrijven.

Dit schrijven ambtenaren in een advies aan het kabinet. Als het kabinet niets doet, dan kun je in 2040 een twee keer zo hoge energierekening verwachten. De reden hiervoor is dat de jaarlijkse nettarieven stijgen van een kleine 500 naar 1.100 euro per jaar. Iets waar bedrijven een minder grote stijging zien.

Netcongestie

We schreven vorige week al dat Nederland miljarden aan inkomsten misloopt als als er nu niets wordt gedaan om het stroomnet te verbeteren. Als er immers geen ruimte is op het stroomnet, dan kunnen nieuwe wijken niet worden gebouwd en kunnen er geen bedrijven in bepaalde industrieën bijkomen. Ook helpen de verbeteringen om ons minder afhankelijk te maken van gas en olie uit andere landen. De gasaansluiting wordt tegen 2040 ook minder vaak nodig, wat kosten moet schelen voor huishoudens. 

De ambtenaren geven 30 adviezen aan het kabinet om de prijsstijgingen het hoofd te bieden. Zo denkt het aan het introduceren van een soort spitsmoment waarop burgers en bedrijven juist minder stroom moeten gebruiken, omdat ze anders duurder uit zijn. Een andere optie is het eerlijker verdelen van de nettarieven door het niet meer een collectief bedrag te maken, maar te kijken wat elk huishouden nu werkelijk verbruikt aan energie. 

Meebetalen aan windmolens

Ambtenaren denken ook aan hulp voor huishoudens die het hoofd amper boven water kunnen houden, door een verlaagd energietarief in te voeren. Nu is hier een Noodfonds voor, maar een verlaagd energietarief is wellicht een manier om de inzet van het Noodfonds te voorkomen. Ook wordt er gekeken naar onze windparken en hoe andere landen, zoals België en Duitsland, hier in de toekomst misschien ook aan mogen meebetalen: zij profiteren er immers ook van. 

Het is nu aan het kabinet om te kijken met welke adviezen het aan de slag wil en hoe het ruimte gaat vinden op de begroting om hier daadwerkelijk een punt van te maken. Op dit moment zijn veel politieke partijen het oneens, dus dit kan veel tijd in beslag nemen.

Lees meer over energie en download de Bright-app.

Meer over

Deel dit artikel