China claimt eerste autonome AI-agent die zelf beslist en 'mensen kan vervangen'
©Freepik

Er wordt al langer gevreesd dat kunstmatige intelligentie de mens zal 'vervangen'. China claimt met Manus nu de eerste autonome AI-agent die dat ook echt zou kunnen doen.
Huidige AI-chatbots zijn steeds krachtiger, maar staan nog altijd onder toezicht van de mens. Ze werken in opdracht van ons, stoppen na elke opdracht en vragen in wezen om toestemming voor de volgende stap. Wat als die menselijke factor wegvalt, en de AI puur op eigen invulling aan de slag gaat? Dat is Manus, een Chinese AI-assistent en volgens het gelijknamige bedrijf achter Manus 's werelds eerste volledig autonome AI-agent, meldt Forbes.
Manus is geen chatbot en ook geen verbeterde zoekmachine. Het systeem is niet gebouwd om mensen te assisteren, maar om ze daadwerkelijk te vervangen. Manus wordt omschreven als "een digitale homo universalis die is getraind om taken in verschillende industrieën te beheren zonder de inefficiënties van menselijke aarzeling".
Manus maakt eigen takenlijst en levert resultaat
Een voorbeeld: als Manus een zip-bestand met CV's krijgt, worden de kandidaten niet alleen gerangschikt op kunde. Manus leest alle CV's door, licht daar relevante vaardigheden uit, vergelijkt die met huidige markttrends en presenteert vervolgens een geoptimaliseerde beslissing over wie er aangenomen moet worden, onderbouwd met een Excel-bestand met alle afwegingen.
Ander voorbeeld: als Manus wordt gevraagd om een appartement in New York te vinden, worden niet alleen opties getoond. Manus maakt voor zichzelf een to-do-lijst, neemt zelf allerlei artikelen door over de veiligste buurten en vergelijkt scholen in de stad. Vervolgens schrijft Manus zelf een Python-programma om het budget van de vraagsteller te berekenen. Op basis van dat budget en de verzamelde informatie, zoekt Manus zelfstandig meerdere makelaarssites af. Daarna schrijft Manus een volledig rapport met de beste aanbevelingen, compleet met bronvermeldingen.
Manus kan ook op hoog niveau aandelen met elkaar vergelijken. Ook daarvoor kan Manus zelf programma's schrijven. Dat doet de AI niet als einddoel, maar om zelfstandig op basis van cijfers een eigen vergelijking te kunnen maken. De vergeleken informatie over aandelen kan vervolgens makkelijk tot interactieve website worden omgetoverd door Manus.
Biografie en werkende site na één vraag
Met andere woorden: Manus is een AI-systeem dat zelfstandig denkt, plant en taken uitvoert. De AI-agent kan net zo naadloos door de echte wereld navigeren als een menselijke stagiair die nooit afgeleid raakt. De opdrachtgever hoeft tussendoor geen extra taken te geven, maar krijgt gewoon een totaal uitgewerkt resultaat. Daarmee onderscheidt Manus zich van onder meer ChatGPT en Gemini, die vergelijkbare resultaten kunnen leveren maar daarbij wel menselijke sturing nodig hebben.
Tech-schrijver Rowan Chuang vroeg Manus om een biografie over hem te schrijven en een persoonlijke website te bouwen. Binnen een paar minuten had de AI-agent zijn sociale media afgespeurd, professionele noemenswaardigheden op een rijtje gezet en daar een volledige biografie mee opgesteld. Vervolgens programmeerde Manus een website en plaatste die online. De AI-agent loste zelfs problemen met de hosting zelfstandig op, zonder daarbij om input te vragen.
De makers van Manus spreken van 'de volgende evolutie in kunstmatige intelligentie', die 'de kloof tussen idee en uitvoering overbrugt'. Manus geeft volgens zijn makers 'een glimp van kunstmatige algemene intelligentie', de mijlpaal waarop kunstmatige intelligentie op hetzelfde denkniveau als de mens zit, op elk vlak. AI is daar nu nog niet: op specifieke vlakken is het al net zo slim en snel als mensen, maar in brede algemene zin nog niet. Manus presteert ook flink beter dan OpenAI Deep research in de onafhankelijke GAIA benchmark, die specifiek die agent-vaardigheden test.
Wat wordt het westerse antwoord?
Manus wordt momenteel getest in een private bèta, waarvoor je een uitnodiging nodig hebt. Dat zal vermoedelijk snel veranderen, waarmee de westerse AI-chatbots er een serieuze concurrent bij krijgen. Dat maakt de meest prangende vraag rondom AI alleen nog maar dringender: vertrouwen we een AI zonder menselijk toezicht? En zo ja: hoe haalt het westen deze Chinese concurrent in, gebonden door wetten waar de Chinese AI-industrie niet mee te maken heeft?
Meer AI-nieuwsen mis niets met onze Bright-app.
Thuisbatterij-cowboys misleiden steeds meer klanten op agressieve wijze