DIY: zo 3D-print je een LED-matrix scherm voor dynamische energietarieven
©Bright

Als je gebruikmaakt van een dynamisch energietarief, zoals dat van Tibber, is het handig om de huidige en toekomstige stroomprijzen in één oogopslag te kunnen zien. Maar telkens je telefoon erbij pakken? Dat kan handiger. Dankzij een slim DIY-project van Till-83 en aanpassingen van Ard Boer kun je met betaalbare elektronica een eenvoudig display maken dat de stroomprijzen voor de komende acht uur weergeeft.
Wil je niet steeds je telefoon hoeven checken om te kijken of de stroom momenteel duur of goedkoop is; met een paar goedkope onderdelen bouw je een 8x8 LED-matrix scherm dat de tarieven laat zien. Je hebt voor dit project onder andere een AZdelivery 8 bij 8 ledschermpje nodig en een AZDelivery D1 Mini computertje.
Voor de behuizing heb ik het 3D-printbare ontwerp van Hatrick3D geprobeerd, maar dit paste niet goed bij de LED-matrix die ik had besteld. Daarom heb ik een nieuwe behuizing ontworpen die perfect aansluit op de genoemde componenten en eenvoudig aan de muur te monteren is. De case kan in twee kleuren worden geprint, maar de bovenkant moet in ieder geval in een lichte kleur om de weergave van de LED-kleuren goed te kunnen onderscheiden. Helemaal wit printen is het makkelijkst.
Benodigdheden:
- AZDelivery 8x8 LED Matrix (€8)
- AZDelivery D1-Mini (€6,50)
- De aangepaste code van Ard Boer (beschikbaar op GitHub)
- Een Tibber API om de prijsgegevens op te halen (zit je bij een andere leverancier, dan kun je daar een API van gebruiken, mits je de code daarvoor herschrijft)
- Een soldeerbout en wat draden
- Een micro-USB-kabel en een telefoonlader
- Een 3D printer en filament
- Het 3D bestand om te printen
De ESP8266-module haalt via WiFi de stroomprijzen op uit de Tibber API en stuurt deze naar de LED-matrix. Hierdoor zie je per uur of de tarieven stijgen of dalen. De aangepaste code van Ard Boer zorgt ervoor dat het scherm goed werkt, zelfs als de oriëntatie van de LED-matrix afwijkt.
Dit project is een ideale manier om je energieverbruik slimmer te plannen en tegelijkertijd een stijlvol elektronisch display te maken. Zin om aan de slag te gaan? Check de code op GitHub, verzamel de materialen en begin met solderen en 3D-printen!
Meer nieuws over 3D-printen en mis niets met onze Bright-app.