©Freepik

Meer interesse in stekkerbatterij door lage terugleververgoeding, 'maar pas op'
Het nieuws over de lage terugleververgoeding die zonne-energie vanaf 2027 oplevert, zorgt voor flink meer interesse in de thuisbatterij, en dan met name het kleinere model met stekker. Maar daar hoort wel een belangrijke waarschuwing bij.
Deze week maakte de eerste Nederlandse energieleverancier bekend hoeveel geld je straks krijgt voor je teruggeleverde zonne-energie, als je die vanaf 2027 niet meer kan wegstrepen tegen je verbruik. Dat blijkt erg weinig te zijn, en dus zoeken Nederlanders meteen naar manieren om die klap op te vangen. De interesse in de thuisbatterij is sterk toegenomen, meldt prijsvergelijker Slimster.
Op Google Trends is inderdaad een duidelijke toename te zien in de zoekopdrachten naar thuisbatterij en thuisbatterij stekker. Die tweede variant zal in trek zijn omdat zulke 'stekkerbatterijen' vaak kleiner zijn en daarom goedkoper. Bovendien zijn ze dankzij de stekker makkelijk zelf te installeren.
Kleine thuisbatterij maakt zelfconsumptie makkelijker
Het idee achter een kleine thuisbatterij is om overdag meer ongebruikte zonne-energie van je eigen panelen op te slaan, en die 's avonds weer te verbruiken. Daarmee kun je de zelfconsumptie drastisch verhogen en daarmee dus langer teren op de zonne-energie die straks toch weinig oplevert.
Momenteel verbruikt een gemiddeld gezin namelijk maar 25 tot 30 procent van de zonne-energie van zijn eigen panelen zelf. De overige 70 procent wordt teruggeleverd. Onder de salderingsregeling werkt dat prima, en verdienen zonnepanelen zichzelf binnen zo'n 7 jaar terug. Als de salderingsregeling per 2027 stopt, krijg je nog maar een paar euro voor het terugleveren van al die zonnestroom, en betaal je dus ineens het volle pond voor de stroom die je nu 'gratis' kreeg door te salderen.
De interesse in een kleine thuisbatterij is goed te verklaren, schrijft Slimster-eigenaar Marco Schuurman. "Zo’n batterij heeft vaak een capaciteit van 5 kilowattuur. Dat is voor een doorsnee huishouden ruim voldoende om ‘s avonds je lampen en je tv te laten draaien op de zonnestroom die je eerder op de dag hebt opgewekt." Door de lagere prijs van zulke batterijen, zijn ze ook weer sneller terugverdiend, zeker voor huishoudens die al langer panelen op het dak hebben en die er al uit hebben.
'Pas wel op met stekkerbatterijen'
Voor een hogere zelfconsumptie hoef je geen grote thuisbatterij te hebben, zoals de modellen die automatisch handelen in de onbalans op de energiemarkt. Die hebben een veel grotere capaciteit en een groter vermogen, en zijn niet primair gemaakt als opslagvat voor overtollige zonne-energie. Maar kleinere batterijen hebben volgens Schuurman van Slimster wel een eventueel nadeel: die stekker.
"Het is weliswaar toegestaan om maximaal 800 Watt op een stopcontact in te voeden, maar of het verstandig is…", schrijft Schuurman. "Ik voorzie situaties waarin mensen meerdere batterijen op één groep gaan aansluiten of een groepenkast die niet automatisch uitschakelt omdat overbelasting niet herkend wordt. Laat stekkerbatterijen aan je voorbij gaan en kies altijd voor een accu die wordt geplaatst door een erkend installateur", adviseert Schuurman. Hij denkt dat ook zulke installatie-batterijen de komende jaren goedkoper zullen worden, omdat de vraag naar thuisbatterijen zienderogen groeit. De waarschuwing is echter vooral gericht op het grote publiek: een beetje nerd weet toch wel hoe 'ie een batterij veilig aansluit?
Meer nieuws over thuisbatterijen en mis niets met onze Bright-app.