Dit kernfusiebedrijf genereert voor het eerst plasma met een unieke aanpak
©GeneralFusion

Het bedrijf General Fusion heeft voor het eerst plasma gecreëerd in zijn nieuwste experimentele kernfusie-reactor, de Lawson Machine 26. Dat gebeurt op een unieke manier.
Kernfusie is het proces waarbij lichte atoomkernen samensmelten tot zwaardere, waarbij enorme hoeveelheden energie vrijkomen. Dit is hetzelfde proces dat de zon en andere sterren aandrijft.
In tegenstelling tot kernsplijting, waarbij zware atomen zoals uranium worden gesplitst, produceert fusie amper langdurig radioactief afval, gebruikt het overvloedig beschikbare brandstof en is er geen risico op een meltdown. De grote uitdaging is het creëren en beheersen van de extreme omstandigheden die nodig zijn om meer energie te produceren dan nodig is om de reactie op te wekken.
Unieke technologie
Er zijn verschillende manieren waarop wetenschappers deze reacties tot stand proberen te krijgen. 'Traditionele' fusiereactoren gebruiken krachtige magneten om superheet plasma langdurig vast te houden in een donutvormige of spiraalvormige ruimte.
General Fusion kiest echter voor een andere benadering: Magnetized Target Fusion (MTF). Bij deze methode wordt plasma in korte pulsen mechanisch samengeperst met een omhulsel van vloeibaar lithium, in plaats van met kostbare supermagneten of krachtige lasers. Dit maakt de technologie volgens het bedrijf praktischer en efficiënter voor commerciële toepassingen.
Eerste fusiereacties moeten nog plaatsvinden
De LM26 genereert nu plasma, maar de eerste fusiereacties moeten nog plaatsvinden. De reactor is ontworpen om stapsgewijs hogere temperaturen te bereiken: eerst 10 miljoen graden Celsius, dan 100 miljoen graden, en uiteindelijk het punt waarop de fusie-energie gelijk is aan de ingezette energie.
Als de technologie wordt opgeschaald naar commerciële centrales, kan één centrale in de toekomst theoretisch gezien 150.000 huishoudens van stroom voorzien. Dat zal nog lang duren. De meeste experts geloven dat rendabele fusiecentrales pas in de jaren 2040 of later operationeel zullen zijn.
Volg meer nieuws over energie en mis niets met de Bright-app.