©IgnaasJimidar

Opvallende nieuwe energiebron: 'knikkers' die elektriciteit maken
Kleine plastic balletjes kunnen stroom opwekken als je ze slim rangschikt, ontdekte een internationaal team van wetenschappers. Dat kan op dezelfde manier als de statische elektriciteit die ontstaat wanneer je een ballon tegen je haar wrijft.
Wanneer bepaalde materialen tegen elkaar schuren, ontstaat er een elektrische lading. Wetenschappers noemen dit verschijnsel 'tribo-elektriciteit' (elektriciteit door wrijving). Het bijzondere aan deze nieuwe ontdekking is dat bolletjes van eenzelfde soort materiaal elkaar kunnen opladen. Als identieke bolletjes met elkaar in contact komen, nemen sommige een positieve lading aan, andere een negatieve. Wanneer deze ladingen worden overgedragen, kan stroom worden opgewekt.
Afmeting speelt een rol
Uit tests blijkt dat zowel de afmeting als het materiaal een belangrijke rol spelen, zeggen de wetenschappers in een persbericht. Kleine bolletjes krijgen vaak een positieve lading, grotere een negatieve. De beste resultaten werden behaald met bolletjes gemaakt van melamine-formaldehyde, een type plastic.
Een groot voordeel van deze techniek is dat het een goedkoop alternatief biedt voor de dure materialen die normaal worden gebruikt in vergelijkbare apparaten die elektriciteit opwekken door wrijving. Ook is het productieproces volgens de onderzoekers milieuvriendelijker.
Slimme kleding
Deze ontdekking opent deuren naar nieuwe toepassingen waarbij energie wordt opgewekt zonder dat daar ooit batterijen aan te pas komen. Denk bijvoorbeeld aan slimme kleding die elektriciteit opwekt als je beweegt.
Toch is er nog werk aan de winkel voordat we deze technologie in het dagelijkse leven zullen tegenkomen. Er moeten bijvoorbeeld nog verbeteringen komen in efficiëntie en betrouwbaarheid. De onderzoekers blijven zoeken naar nieuwe manieren om de energieopwekking verder te verbeteren.
Lees meer energie-nieuws en blijf op de hoogte met de Bright-app.