©Freepik

Ophef over lage terugleververgoeding voor zonnestroom leidt tot veel Kamervragen

Ophef over lage terugleververgoeding voor zonnestroom leidt tot veel Kamervragen

Update: 13 maart om 21:50

De VVD en ChristenUnie hebben een groot aantal Kamervragen gesteld over de lage vergoeding die Greenchoice na het einde van de salderingsregeling geeft voor stroom die je met zonnepanelen teruglevert aan het net.

Silvio Erkens (VVD) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) willen van minister Hermans van Klimaat en Groene Groei weten wat ze vindt van de lage terugleververgoeding na het stoppen van de salderingsregeling. Ze reageren met hun achttien Kamervragen op de aankondiging van energiebedrijf Greenchoice over de terugleverkosten en terugleververgoeding vanaf 1 januari 2027. Beide kosten dalen bij Greenchoice met bijna 66 procent.

Consumenten krijgen voor stroom die ze met zonnepanelen terugleveren bij het energiebedrijf nog maar een nettovergoeding van 0,25 eurocent per kilowattuur. Het leidde tot verbolgen reacties, ook in de Tweede Kamer. Grinwis en Erkens willen van Hermans weten wat ze vindt van de contractvoorwaarden van Greenchoice en dat mensen straks 'nauwelijks nog iets overhouden' aan het terugleveren van zonnestroom.

De Kamerleden wijzen erop dat de Tweede Kamer een amendement heeft aangenomen waarin wordt gevraagd de eerste drie jaar een redelijke vergoeding vast te stellen. Ook vragen ze zich af of de kosten die Greenchoice rekent 'direct gerelateerd zijn aan het terugleveren van zelf opgewekte stroom'. "Hoe bent u van plan te waarborgen dat consumenten worden beschermd tegen lage terugleververgoedingen?"

Gebrek aan transparantie

Erkens en Pieter Grinwis willen dat er meer onderzoek naar Greenchoice wordt gedaan en willen ook van de minister horen met welke maatregelen ze komt. "Wat voor maatregelen wilt u treffen om ervoor te zorgen dat de norm van 50 procent wordt gehaald bij de terugleververgoeding na 2027? Welke maatregelen overweegt u om de controle op energieleveranciers te versterken en ervoor te zorgen dat de ACM voldoende kan optreden tegen onterecht in rekening gebrachte salderingskosten?"

De Kamerleden hekelen het 'gebrek aan transparantie' van energieleveranciers en willen dat mensen met zonnepanelen precies kunnen zien welke aantoonbare kosten er verbonden zijn aan hun energiecontracten. Minister Hermans heeft drie weken de tijd om te antwoorden.

Terugleverkosten hoger dan vergoeding

De salderingsregeling, waarmee eigenaren van zonnepanelen hun niet-verbruikte zonnestroom kunnen afstrepen tegen de stroom die zij afnemen, stopt op 1 januari 2027. Een van de redenen voor het afschaffen van de regeling is dat het aanmoedigen van zonnepanelen volgens de minister niet langer nodig is. Ook is het zo dat de gedorven belastinginkomsten worden gedeeld door alle belastingbetalers, ook mensen zonder zonnepanelen.

Mensen met zonnepanelen die een nieuw energiecontract afsluiten moeten volgens toezichthouder ACM tien procent meer betalen voor het terugleveren van stroom dan vorige maand. Bij elf energiebedrijven zijn de terugleverkosten hoger dan de vergoeding geworden.

We bespraken eerder deze week de lage vergoeding voor zonnestroom en wat straks de mogelijkheden zijn.

Volg meer energie-nieuws en blijf op de hoogte met ons WhatsApp-kanaal.