©Unsplash

©Unsplash

Wetenschappers produceren groene energie door fotosynthese na te bootsen

Update: 15 maart om 06:58

Wetenschappers van de Duitse Universiteit van Würzburg hebben een systeem ontwikkeld dat het natuurlijke proces van fotosynthese nabootst. Het systeem gebruikt speciale moleculen die, net als een plantenblad, zonlicht kunnen omzetten in bruikbare energie.

De wetenschappers maakten een structuur van zogenaamde peryleen bisimide-moleculen. Deze moleculen liggen als een stapel pannenkoeken op elkaar en kunnen elektronen doorgeven wanneer er licht op valt. Het bijzondere is dat de elektronen heel efficiënt door deze stapel kunnen 'springen', vergelijkbaar met hoe een plant zonlicht omzet in energie.

Het team ontdekte dat hun systeem vooral goed werkt in vloeistoffen die lijken op wat je in plantencellen vindt. In deze omgeving kunnen de elektronen met weinig energieverlies door de moleculaire stapel bewegen, iets wat tot nu toe moeilijk was om na te maken.

Brandstof maken uit zonlicht

De nieuwe techniek zou in de toekomst kunnen helpen bij het ontwikkelen van kunstmatige fotosynthese-systemen. Die zouden bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om rechtstreeks brandstof te maken uit zonlicht, net zoals planten dat doen. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Nature Chemistry.

Hoewel het onderzoek veelbelovend is, benadrukken de wetenschappers wel dat er nog heel wat werk nodig is voordat deze technologie praktisch toepasbaar is. De huidige versie werkt alleen nog onder specifieke laboratoriumomstandigheden.

Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met de Bright-app.