©Freepik

©Freepik

Elektrische auto's kunnen straks verder rijden dankzij deze toevallige ontdekking

Update: 14 maart om 23:02

Een hardnekkig probleem met toekomstige accu's voor elektrische auto's blijkt een misverstand. Wetenschappers ontdekten bij toeval dat wat jarenlang werd gezien als een onoverkomelijk obstakel, eigenlijk werd veroorzaakt door de meetapparatuur zelf.

Een internationaal onderzoeksteam deed per toeval een handige ontdekking tijdens experimenten met accu's met lithiumrijke kathodes. Dat zijn kathodes, de positieve pool van de accu, met een hogere energiedichtheid in tegenstelling tot de conventionele kathodes met een lagere lithiuminhoud die vandaag de dag wordt gebruikt. Deze nieuwe generatie accu's zou elektrische auto's tot wel 30 procent verder kunnen laten rijden op één lading.

Tot nu toe dachten wetenschappers dat dit type accu's snel verslechterde doordat zuurstofmoleculen zich losmaakten van het materiaal in de accu. Het team ontdekte dat de röntgenstralen die werden gebruikt om de accu's te onderzoeken, zelf de boosdoener waren. De krachtige straling veroorzaakte precies het probleem dat de wetenschappers probeerden te bestuderen.

Weer op het juiste pad

Deze ontdekking is goed nieuws voor de ontwikkeling van lithiumrijke accu's. Nu blijkt dat het 'probleem' niet in de accu zit maar in de meetmethode, kunnen onderzoekers zich richten op andere manieren om de accu's te verbeteren. Dat opent de weg naar elektrische auto's die verder kunnen rijden zonder dat de accu's groter of zwaarder worden. 

De onderzoekers verwachten dat deze doorbraak niet alleen elektrische auto's ten goede komt, maar ook andere toepassingen zoals energieopslag voor zonnepanelen en smartphones met een langere batterijduur. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Nature Materials.

Volg meer nieuws over wetenschap en blijf op de hoogte met de Bright-app.