©Homey/HomeWizard/Chargee

©Homey/HomeWizard/Chargee

Met deze P1-meters zie je je energieverbruik en hoeveel zonne-energie je straks 'weggooit'

4

Het nieuws over de lage terugleververgoeding voor zonne-energie sloeg hard in. Maar voordat je in paniek raakt: meten is weten. Met een betaalbare P1-meter breng je precies in kaart hoeveel stroom je verbruikt en hoeveel zonne-energie je teruglevert. En als je dat weet, kun je zelf aan de knoppen draaien.

Sommige lezers stuurden ons boze of machteloze mailtjes toen het nieuws over de zeer lage terugleververgoeding bekend werd. Inmiddels zijn er zelfs al Kamervragen gesteld over het bedrag van 0,0025 euro dat je straks voor een kilowattuur zonnestroom krijgt. Ook groeit de interesse in thuisbatterijen. Begrijpelijk, maar voordat je drastische stappen zet, is het slim om je eigen situatie in kaart te brengen. Want hoeveel stroom wekken je panelen nou precies wanneer op, hoeveel gebruik je daarvan en wat zijn andere momenten waarop je veel stroom verbruikt?

Die data kun je makkelijk en best betaalbaar in kaart brengen met een P1-meter. Die is vernoemd naar de P1-poort op de slimme meter die je waarschijnlijk in je meterkast hebt hangen. Plug de P1-meter in de poort, en in een bijbehorende app zie je precies wat je verbruik op welk moment is. Daar kun je dan op handelen, en als je zin hebt kun je er zelfs allemaal smart home-acties aan verbinden. Deze P1-meters raden wij aan:

HomeWizard P1 Meter

De HomeWizard P1 Meter is van de goedkoopste opties in aanschaf, met normaal gesproken 29,95 euro maar nu al een tijdje in de aanbieding voor 24,95 euro. De simpel ogende P1-meter van HomeWizard doet wat 'ie moet doen: plug 'm in de P1-poort van je slimme meter en je ziet je stroomverbruik, de teruglevering van je zonnepanelen en je gasverbruik. Je ziet live je verbruik en kan in de HomeWizard-app je verbruik in dagen, weken of maanden vergelijken.

Er zijn ook meer opties, voor wie Energy+ neemt. Dat abonnement van HomeWizard geeft inzicht in je verbruik per fase, en waarschuwt je bij afwijkend verbruik. Bovendien kan je dan een koppeling maken met de omvormer van je zonnepanelen, zodat je nog nauwkeuriger inzicht krijgt in welke stroom wanneer waar vandaan komt. Ook kan je ongemerkt sluipverbruik meten via dat abonnement, kan je langer dan 12 maanden terugkijken in je verbruiksgegevens en die desgewenst exporteren. Energy+ kost 0,99 euro per maand.

Homey Energy Dongle

De Homey Energy Dongle nieuwste P1-meter in dit lijstje is van smart home-bedrijf Homey. Hij is met 39 euro ietsjes duurder, en wordt vanaf deze maand geleverd. Voordeel is dat je alle functies zonder abonnement kunt gebruiken. Die lees je dan uit in de Homey-app, die je al kent als je Homey-gebruiker bent.

In het Energy-tab van Homey zie je een live overzicht van je verbruik met eenvoudig te begrijpen grafieken van elektriciteit, gas, en soms zelfs watergebruik. Natuurlijk kun je ook bij deze P1-meter terugkijken. De Homey-app laat ook de opbrengst van je zonnepanelen zien en je kan zelfs een thuisbatterij aansluiten voor een compleet overzicht.

Ook hier zie je welke apparaten in huis het meeste stroom verbruiken.Homey toont dat niet alleen in kWh, maar ook in euro's, als mensen hun contractprijzen invoeren. Groot voordeel voor Homey-gebruikers is dat je de Energy Dongle ook kan koppelen aan je Homey Pro of Homey Cloud. Daar kun je dan makkelijk automatiseringen bouwen, zodat gekoppelde slimme apparaten aan gaan of juist uit blijven bij bepaalde energieprijzen of aanvoer van zonne-energie.

Prettig is trouwens ook dat de Energy Dongle ook weer een eigen P1-poort heeft, zodat je geen P1-splitter hoeft te kopen als je bijvoorbeeld ook de thuislader voor je elektrische auto wil aansluiten via P1, voor automatische load balancing.

Belangrijke kanttekening: de bovengenoemde functies van Homey werken dan ook weer met de P1-meters van andere aanbieders, zoals die van HomeWizard.

Chargee Sparky

De Chargee Sparky is de goedkoopste P1-meter in dit lijstje, al is de meter van HomeWizard momenteel even duur, met 24,95 euro. Net als de andere leest ook de Sparky je live verbruik uit en zie je ook de belasting per fase.

De onderscheidende factor van de Sparky is de energievoorspelling. Op basis van je historisch verbruik doet de bijbehorende app voorspellingen over je toekomstig verbruik, wat het weer makkelijker kan maken om je eigen gedrag en daarmee je verbruik aan te passen. Gratis is dat een basisvoorspelling, maar later dit jaar komt Sparky met twee betaalde abonnementen. Het goede nieuws: die kun je nu alvast gratis proberen.

Met die abonnementen koppel je ook je zonne-omvormer voor meer inzicht en krijg je een gedetailleerdere voorspelling. Het duurste premium-abonnement kost straks 5,95 euro per maand, maar dan kan je ook je laadpaal, thuisbatterij, airco, thermostaat en warmtepomp koppelen. Verder biedt Sparky ondersteuning voor Home Assistant, zodat je zelf ook automatiseringen kan bouwen.

Disclaimer: in Bright Stuff-artikelen kunnen affiliate-links voorkomen. Dit heeft geen enkele invloed op onze redactionele keuzes. Als je op zo'n link klikt, dan krijgen we daar een kleine vergoeding voor.

Lees meer koopadvies bij Bright Stuff.