©Gazelle

©Gazelle

Verzekeraars creëren eigen diefstaldashboard voor e-bikes

De aankoopprijs van een e-bike is niet alleen pittig, de premie van de verzekering is dat ook. Bovendien lijkt het er niet op alsof dat snel lager zal worden. Verschillende verzekeraars stellen dat fietsendieven vrij spel hebben omdat de overheid, politie en gemeenten er nagenoeg niets aan doen.

Jaarlijks wordt er ter waarde van ruim 700 miljoen euro aan fietsen gestolen. In 2023 werd daar nog door 90.000 mensen aangifte van gedaan, maar uiteindelijk zijn de cijfers van de echte diefstal waarschijnlijk tien keer zo hoog. Voor de diefstal van gewone stadsfietsen wordt zelden aangifte gedaan. Een van de redenen is dat mensen niet denken dat de politie er echt iets aan doet. Dat geldt overigens ook voor veel e-bike-eigenaren. 

Geen subsidie meer tegen fietsendiefstal

Daar hebben ze ook een punt: de ministeries van Justitie en Infrastructuur hadden eerder nog elke zes weken een overleg over fietsendiefstal, maar dat is inmiddels gestopt. Het CCV (Centrum voor Criminaliteit en Veiligheidspreventie (CCV) krijgt inmiddels ook geen subsiide meer om iets te doen aan fietsendiefstal. De politie zegt ook dat het geen hoofdpunt is, omdat het straatroof en andere misdrijven belangrijker vindt. Het benadrukt wel dat het belangrijk is om aangifte te doen, omdat er patronen kunnen worden herkend bij meerdere aangiftes, waardoor bendes mogelijk gepakt kunnen worden.

Woon je in een grote stad, dan betaal je al gauw maandelijks 50 euro voor het verzekeren van je elektrische bakfiets, als je verzekeraar het überhaupt aandurft om je die verzekering aan te bieden. Wil je een fatbike, dan kun je het sowieso op de meeste plekken wel vergeten. Verzekeraars doen al van alles om te zorgen dat verzekerde fietsen niet worden gestolen: het verplicht stellen van een tweede slot bijvoorbeeld, of het toevoegen van een GPS-tracker zodat hij sneller gevonden wordt als dieven toch hun zin krijgen. Unive eiste eerst alleen voor e-bikes vanaf 3.500 euro zo'n extra slot, maar sinds deze maand is dat van kracht voor alle e-bikes.

Eigen dashboard

De ANWB zegt tegen het AD dat het de verzekering van dure bakfietsen in grote steden beter gaat monitoren.. Kingpolis weet zelfs niet of het Urban Arrow-fietsen überhaupt nog wil verzekeren, nadat ENRA er al mee stopte. Kingpolis stelt dat de verzekerden vaak juist risicogevallen zijn, omdat mensen die geen verzekering nemen hun fiets vaak veilig binnen stallen. 

Gestolen e-bikes worden vaak in een kwestie van uren zodanig omgekat dat ze niet meer te vinden zijn. De meeste gestolen fietsen worden gewoon in Nederland weer te koop aangeboden, terwijl een deel de grens overgaat. Volgens verzekeraars zouden er Telegram-groepen zijn waarop criminelen fietsen op bestelling afleveren, waaronder de duurdere Gazelles en Urban Arrows. Alles bij elkaar opgeteld is bij verzekeraars de maat vol. Ze hebben gezamenlijk een dashboard gemaakt met data over diefstal, namelijk met de locaties en de merken die worden gestolen. Ook zijn verzekeraars blij met de nieuwe slimme beveiligingsmogelijkheden, zoals startonderbrekers, waardoor e-bikes weer iets minder aantrekkelijke doelwitten zijn.

De belangrijkste tips om je e-bike te beveiligen zijn: neem je accu mee wanneer je hem buiten stalt, gebruik een tweede slot, en zet je fiets vast aan iets stevigs, zoals een lantaarnpaal. Een GPS-tracker op een slimme manier in je fiets verwerken kan helpen je tweewieler sneller terug te vinden.

Lees meer over e-bikes en abonneer je op onze nieuwsbrief.