©Unsplash

©Unsplash

Zonnestroom straks niet een paar cent maar 160 euro per jaar waard, 'versobering niet reëel'

Update: 19 maart om 11:30
3

Het zeer lage bedrag dat eigenaren van zonnepanelen vanaf 2027 voor hun teruggeleverde stroom dreigen te krijgen, ligt ver beneden de reële marktwaarde van die zonne-energie, stelt leverancier Zonneplan.

De beloofde 0,0025 euro die eigenaren van zonnepanelen vanaf 2027 van Greenchoice krijgen voor hun teruggeleverde zonne-energie, gaat "veel verder gaat dan de reële marktwaarde van zonnestroom", schrijft energieleverancier Zonneplan. Eigenlijk zou teruggeleverde zonne-energie een gemiddeld huishouden met 10 zonnepanelen volgens Zonneplan op basis van de marktprijzen jaarlijks minimaal 160 euro moeten opleveren.

De leverancier baseert dat bedrag op de gemiddelde terugleververgoeding die klanten met een dynamisch energiecontract in 2024 kregen. Daar trekt de leverancier de energiebelasting van af, omdat die per 2027 vervalt bij teruglevering. Dan blijft een bedrag van gemiddeld 5,8 cent per kilowattuur (kWh) over – 230 keer hoger dan bij Greenchoice.

'Hoge terugleverkosten onverstandig en oneerlijk'

Zonneplan komt mede op dat veel hogere bedrag doordat er bij een dynamisch energiecontract geen terugleverkosten worden gerekend. Bij Greenchoice zijn die kosten bijna gelijk aan de vergoeding voor terugleveren, waardoor een klein bedrag overblijft. Die terugleverkosten zijn volgens Zonneplan dan ook 'onverstandig en oneerlijk'. "Dit heeft een negatieve impact op het draagvlak voor de energietransitie", aldus Rens Vonk, Business Unit Manager Energie van Zonneplan. "Weliswaar is het zeker van belang dat zonnepanelenbezitters slimmer gebruik gaan maken van hun eigen zonnestroom. Maar er zijn betere manieren om dat te stimuleren dan door teruglevering te beboeten".

De leverancier verwacht dan ook dat veel zonnepaneelbezitters overstappen op dynamische contracten, waar die terugleverkosten dus niet gelden. Dan verschilt de prijs voor energie afhankelijk van vraag en aanbod. Als de zon schijnt levert zonne-energie minder op, maar is energie ook weer goedkoper – en andersom. Ook wijst Zonneplan er op dat het financiële voordeel van zonnepanelen verder gaat dan de terugleververgoeding alleen. De energiekosten die eigenaren van zonnepanelen besparen door eigen opwek, blijven ook na het stoppen van de salderingsregeling gelden.

"Uit onze data blijkt dat een huishouden met tien panelen gemiddeld 35 procent van de zelfopgewekte stroom meteen in huis gebruikt", aldus Vonk. "Bij kleinere systemen loopt dat op tot bijna de helft. Al die stroom hoef je dus niet in te kopen van een leverancier en dat bespaart je momenteel zo’n 28 cent per kWh."

Slimmer verbruik helpt ook

Feit blijft dus wel dat hoe meer zonne-energie je straks zelf verbruikt, hoe voordeliger de som uitpakt. Want zelfs in de rekensom van Zonneplan is een kWh stroom van de leverancier alsnog hoger dan het bedrag dat de consument krijgt voor een kWh teruggeleverde energie, zelfs bij een dynamisch contract.

Een deel van de oplossing zal volgens Zonneplan liggen in automatisering. Zo kunnen laadpalen voor thuis worden ingesteld om vooral te laden als zonne-energie piekt, en kunnen ook warmtepompen steeds vaker slim aangestuurd worden. Zonneplan testte zulke automatisering vorig jaar al in samenwerking met netbeheerder Liander. Dan werden zonnepanelen tijdens zonnepieken zelfs uitgeschakeld. Consumenten hadden daar geen last van, maar het hielp wel tegen de netcongestie: een grote aanleiding voor energieleveranciers om terugleverkosten te rekenen.

Meer nieuws over zonnepanelen en mis niets met onze Bright-app.