©Freepik

Terugleverkosten zonne-energie lopen gigantisch uiteen, Consumentenbond wil oplossing
Het verdwijnen van de salderingsregeling is een zorg op de horizon voor bezitters van zonnepanelen. Maar ook nu al is er reden voor commentaar: de Consumentenbod hekelt de grote verschillen in terugleverkosten die energiebedrijven rekenen.
Energiebedrijven rekenen terugleverkosten sinds de krapte op het stroomnet is toegenomen. De redenering luidt: door alle pieken in zonne-energie krijgt het stroomnet het te verduren, dat kost geld en dat verhalen de energiebedrijven op de bezitters van zonnepanelen. Of dat helemaal eerlijk gebeurt, betwijfelt de Consumentenbond. De kosten voor het terugleveren van zonnestroom verschillen tussen energiebedrijf makkelijk ruim 200 euro.
Dat komt omdat elke energieleverancier weer een andere methode gebruikt om de terugleverheffing te berekenen. Dat maakt het voor consumenten vrijwel onmogelijk om bij het vergelijken van energiecontracten een goede vergelijking te maken. Bovendien lopen de kosten snel op: sinds juli 2024 zijn de heffingen voor het terugleveren van zonnestroom bij vaste jaarcontracten gemiddeld met 38 procent gestegen, berekende de Consumentenbond. "Alleen als we weten waarop die kosten zijn gebaseerd, kunnen we bepalen of ze redelijk zijn", aldus de Consumentenbond.
Kosten lopen fors uiteen
Dat de kosten uiteen lopen toont de Consumentenbond aan met een simpele vergelijking: consumenten met 12 zonnepanelen betalen bij Oxxio 591 euro per jaar aan terugleverkosten, terwijl klanten van Engie maar 368 euro betalen. Bij 9 panelen zit er 186 euro verschil tussen de goedkoopste en de duurste en bij 6 panelen is dat kostenverschil 152 euro per jaar. Ook de vergoedingen voor teruggeleverde stroom lopen sterk uiteen: terwijl Eneco en Oxxio 0,1823 euro per kWh betalen, betaalt Budget Energie maar 0,020 euro per kWh.
De Consumentenbond hekelt vooral het gebrek aan transparantie. Wettelijk mogen de energiebedrijven alleen kosten doorberekenen die zij daadwerkelijk maken, maar hoe hoog die kosten zijn en hoe ze dat precies berekenen, is niet transparant. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet toe op de redelijkheid van de terugleverkosten, met als ondergrens dat die kosten niet hoger zijn dan de baten . Maar omdat de energiebedrijven allemaal verschillende rekenmethodes gebruiken, is het voor de ACM lastig en tijdrovend om een goede vergelijking te maken.
Bond wil één methode verplichten
"We willen dat de ACM vaker dan nu het geval is, de kosten van de leveranciers onderzoekt", aldus Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. "Daarom pleiten we ervoor dat de energiebedrijven maar 1 vaste rekenmethode mogen gebruiken. Zo kan de ACM makkelijker toetsen of de terugleverkosten in overeenstemming zijn met de werkelijke kosten. Dat is hard nodig, als je ziet hoe snel de kosten stijgen. Het mag niet zo zijn dat energieleveranciers verdienen op de terugleverkosten."
Ook de energierekening zelf moet transparanter en duidelijker, aldus Molenaar. Er is al langer kritiek op de paginalange voorwaarden en berekeningen waar consumenten mee geconfronteerd worden, zeker als het gaat om terugleverkosten. "Ze doen het allemaal anders. De één rekent een vast bedrag per maand, de ander werkt met zogeheten ‘schalen’ of rekent een tarief per kWh", zegt Molenaar. "Voor consumenten is het haast onmogelijk om aanbieders met elkaar te vergelijken." De bond wijst naar een eigen energievergelijker, waarin wel is geprobeerd al die onderdelen mee te nemen.
Meer nieuws over zonnepanelen en mis niets met onze Bright-app.