©Bambu Lab Official User Group

Bambu Lab lekt nieuwe grotere 3D-printer met opvallende nieuwe functie
Het nieuwste speeltje voor de 3D-printnerds is gelekt, de Bambu H2D. Een forse 3D-printer met twee printkoppen naast elkaar. 25 maart wordt hij officieel gelanceerd.
Een tijdje geleden verscheen al een gelekte verpakkingsfoto van de Bambu Lab H2D, maar nu circuleren er beelden van wat lijkt op het uiteindelijke product. De belangrijkste innovatie? Een dual-nozzle systeem. Voor de 3D-printgemeenschap een langgekoesterde wens, hoewel de praktische meerwaarde afhankelijk is van de implementatie.
De printkop legt het gesmolten plastic op de juiste plek, met twee printkoppen zou je dus ontzettend snel van kleur kunnen veranderen, of twee verschillende soorten plastic kunnen combineren. Bambu Lab kiest schijnbaar voor een conventionele aanpak, vergelijkbaar met dual-extruder-systemen van merken als Snapmaker en Ultimaker. Geen radicale innovatie, maar als Bambu de gebruiksvriendelijkheid behoudt, kan het een succes worden, zeker voor efficiëntere prints met meerdere materialen of kleuren. Het AMS systeem van Bambu Lab kan al meerdere materialen aan, maar verbruikt daarbij de nodige tijd en veel restmateriaal. Dit systeem zou sneller en efficiënter moeten zijn.
Ongewoon formaat
Naast de dual-nozzle valt het vergrote bouwvolume op: 340x320x325 mm. Een ongewone maatvoering, vermoedelijk door de extra printkop. Effectief bruikbaar volume zou iets kleiner kunnen uitvallen, maar biedt alsnog meer ruimte dan de gemiddelde printer. Voor gebruikers die grotere objecten willen printen, is dit een logische stap vooruit.
Een andere opvallende toevoeging is de AMS HT, een geüpgradede versie van Bambu’s automatische materiaalbeheersysteem. Op het ingebouwde scherm worden temperatuur en luchtvochtigheid weergegeven, wat wijst op een geïntegreerde filamentdroger. Het plastic waarmee je print neemt altijd vocht op uit de omgeving (het ene type plastic meer dan het andere) en daardoor worden je prints na verloop van tijd slechter als je het filament niet droogt. De letters HT zouden kunnen staan voor High Temperature, wat betekent dat je echt alle soorten filament ermee kan drogen.
Volgende week onthuld
Verder laat de gelekte afbeelding een onduidelijk apparaat bovenop de printer zien. Mogelijk een laser-module, gezien de getinte zijpanelen en extra ventilatieopeningen. Daarnaast lijkt de printer een verwarmde kamer te krijgen, wat de consistentie van prints met materialen zoals ABS en Nylon ten goede komt.
Bambu Lab had deze printer eerder al aangekondigd en de release date verschoven naar “early 2025”. Daarbij werd aangegeven dat deze printer boven de X1 Carbon gepositioneerd zou worden. Volgende week moet de H2D officieel onthuld worden en in de verkoop gaan. Prijzen zijn nog niet bekend, maar online wordt gespeculeerd dat dit eerder een industrieel geprijsde printer gaat worden, dan een speeltje voor op de zolderkamer. €4000 tot €6000 zou dat betekenen.
Meer nieuws over 3D-printen en mis niets met onze Bright-app.