©Unsplash

EV-laadpalen tijdens de spits trager laten laden blijkt een heel goed idee
Nederland gaat gebukt onder een overbelast stroomnet, omdat we steeds meer dingen elektrisch willen doen. Een van de oplossingen blijkt simpelweg om laadpalen trager te laten laden als de drukte op het net het grootst is.
De drukte op het stroomnet is relatief voorspelbaar, maar daarmee niet minder dringend. Wat gebeurt er namelijk als Nederlanders na hun werk thuis komen? Dan pluggen ze hun elektrische auto in de laadpaal, zetten de tv en de elektrische kookplaat aan – en dat allemaal tegelijk. Dat zorgt voor een verbruikspiek tussen 15:00 en 21:00 uur. Die netcongestie kan zorgen voor storingen en is de reden dat sommige nieuwe wijken en bedrijven langer moeten wachten op een stroomaansluiting.
Een veelbelovende oplossing blijkt het 'uitsmeren' van het laadmoment van elektrische auto's. Dat is de afgelopen maanden getest met openbare laadpalen in Noord-Brabant en Limburg. Bij achthonderd openbare laadpalen werd het laadvermogen aangepast aan de beschikbaarheid op het net en de hoeveelheid opladende auto's.
Spits-piek werd gehalveerd
Hoe groter de drukte, de te trager de laagsnelheid. Dat gebeurde tijdens dat piekmoment tussen 15:00 en 21:00 uur. Na 21:00 uur werd de snelheid weer geleidelijk opgevoerd, vanaf 23:00 uur ging het laden op volle snelheid. Wie overigens echt haast had met laden, kon dat via de laad-app aangeven en laadde wel op volle snelheid.
Het resultaat is veelbelovend: de laadpiek werd voor de helft verschoven van de spitsuren naar de avond en de nacht, wanneer er meer ruimte op het stroomnet is. De proef was een samenwerking tussen netbeheerder Enexis, laadpalenexploitant Vattenfall en de provincies Noord-Brabant en Limburg. Er wordt nu gekeken naar een uitbreiding van dat 'netbewust laden' naar alle openbare laadpalen die door de provincies zijn aanbesteed.
Beloning moet nog bedacht worden
Verder wil Enexis de proef uitbreiden naar de rest van haar verzorgingsgebied: Groningen, Drenthe en Overijssel. Het streven van de netbeheerder is om op alle laadpalen, waar dat technisch mogelijk is, netbewust laden toe te passen. Dit wordt alleen toegepast als er voor het laag- en middenspanningsnet overbelasting dreigt.
Ook niet onbelangrijk: er wordt ook nog onderzocht hoe elektrische rijders beloond kunnen worden als ze meedoen met dat netbewust laden. Dat zou bijvoorbeeld met een lager tarief kunnen zijn, zodat je straks kan kiezen voor goedkoper traag laden, of snel voor een hoger tarief. Verder valt er nog veel winst te behalen bij alle laadpalen op privéterrein. Driekwart van de laadpalen in Nederland is niet openbaar, maar ook op dat vlak zijn al succesvolle testen. Netbeheerder Liander en energiebedrijf Zonneplan testten onlangs met positief resultaat het automatisch aansturen van onder meer laadpalen, ook in het kader van netcongestie.
Meer nieuws over elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.