©Solar2030

Rapport: Zonnepanelen op balkons kunnen kwart stroomverbruik huishoudens opvangen
Met plug-in zonnepanelen kun je gemakkelijk zelf energie opwekken. En volgens een nieuw rapport van SolarPower Europe kunnen deze systemen tot 25 procent van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte van huishoudens dekken. Vooral plug-in zonnepanelen op balkons winnen snel aan populariteit.
Misschien is het je ook weleens opgevallen: veel appartementen hebben een balkon of terrasje, maar bewoners gebruiken die in de praktijk nauwelijks - of slechts als extra opslagruimte. Zou die beschikbare ruimte niet beter benut kunnen worden om zonlicht op te vangen en zo de energierekening te verlagen? Een nieuw onderzoek van SolarPower Europe wijst uit dat dit tot wel een kwart kan schelen in de maandelijkse kosten. Niet slecht voor een woning zonder eigen dak.
Plug-in zonnepanelen
Zogenoemde plug-in zonnepanelen, die direct op het elektriciteitsnet kunnen worden aangesloten via een stopcontact, maken zonne-energie toegankelijker dan ooit. Vooral in stedelijke gebieden, waar ruimte schaars is, blijken balkonzonnepanelen steeds populairder.
Deze compacte systemen, meestal bestaande uit één of twee panelen, maken zonne-energie niet alleen financieel aantrekkelijk, maar bieden ook een mooie gelegenheid om mee te praten over groene energie en het maken van milieubewuste keuzes.
Duitsland als koploper
Onze oosterburen lopen op dit gebied voorop. In Duitsland zijn inmiddels meer dan 780.000 installaties officieel geregistreerd, terwijl er in totaal vermoedelijk al zo’n vier miljoen in gebruik zijn, maar veel daarvan zijn simpelweg nooit geregistreerd.
De groei van plug-in zonne-energie gaat bovendien hand in hand met de opkomst van kleinschalige batterijen. In Duitsland is het aantal kleine batterijen (minder dan 2 kWh) in één jaar tijd maar liefst 24 keer zo groot geworden, en eind dit jaar wordt in Duitsland de eerste specifieke productnorm voor plug-in zonne-energie verwacht.
Nieuwe standaarden nodig
De groeiende populariteit van plug-in zonnepanelen blijft niet onopgemerkt. Ook overheden erkennen de potentie van deze technologie en passen hun beleid aan. België legaliseert het gebruik van plug-in zonnepanelen vanaf april dit jaar, terwijl Duitsland de regelgeving rondom netregistratie al heeft versoepeld.
"Europa heeft duidelijke productnormen en consistente installatierichtlijnen nodig om veiligheid, netcompatibiliteit en consumentenvertrouwen te garanderen", zegt Leah Le Pénuizic, projectmanager bij SolarPower Europe. De Duitse toezichthouder komt eind dit jaar met de eerste standaard die speciaal voor plug-in zonneproducten is ontwikkeld.
In Nederland wordt intussen ook gewerkt aan meer zonnepanelen op carports boven parkeerterreinen.
Meer nieuws over zonnepanelen en mis niets met onze Bright-app.