©Apple

EU eist meer openbare iOS-functies, volgens Apple leidt dat tot iOS-vertraging
De Europese Commissie eist dat Apple in het kader van de Digital Markets Act (DMA) zorgt voor betere koppelingen met apparaten van derden, zoals smartwatches, koptelefoons en tv's. Apple wijst op gevolgen voor de veiligheid en privacy van gebruikers, en stelt dat de regels de innovatie remmen. Zo kunnen we vaker last krijgen van vertragingen met nieuwe iOS-functies, zoals nu al Apple Intelligence.
De Europese Commissie moet de afgelopen tijd zijn Digital Markets Act regelmatig nader verklaren. Het wettenpakket moet de concurrentie tussen techbedrijven verbeteren en let daarbij extra op de techreuzen, waar strengere regels voor gelden. Apple is zo'n reus, en het bedrijf moet van de Europese Commissie (EC) zorgen voor een betere 'interoperabiliteit' met apparaten van derden.
Die ingewikkelde term komt neer op: apparaten van derden moeten van de EC functies kunnen bieden die ook de apparaten van Apple bieden, en Apple moet ervoor zorgen dat dat mogelijk is. Er zijn negen specifieke punten waarop Apple zijn concurrenten binnenkort hetzelfde moet bieden als het zelf biedt, compleet met deadline. Bijvoorbeeld het makkelijk pairen van nieuwe apparaten. AirPods of oordoppen van Beats hoef je alleen maar vlakbij een iPhone te houden, om het pairen te starten. Die mogelijkheid moet Apple per 1 juni 2026 ook aan concurrenten bieden.
AirDrop, AirPlay en smartwatches
Dat geldt ook voor het tonen van iOS-notificaties op apparaten van derden, zoals bijvoorbeeld smartwatches. Verder moet de wifi-verbinding van Apple-apparaten automatisch gedeeld worden met apparaten van derden die gekoppeld worden. En ook AirDrop lijkt open te moeten: de Commissie wil dat Apple die functie op termijn openstelt aan concurrenten: deels volgend jaar, helemaal met iOS 20.
Verder moet Apple van Europa zorgen dat het draadloos streamen vanaf zijn apparaten mogelijk is naar apparaten van derden: AirPlay dus. En ook de NFC-chip van de iPhone moet worden opengesteld aan iedereen. Binnenkort gebeurt dat al voor banken, die klaagden dat Apple die functie voor zichzelf houdt met de Apple Pay-functie van de Wallet.
Apple: 'remt innovatie, slecht voor privacy'
Apple is niet blij met de verplichtingen van de Europese Commissie, stelt het bedrijf in een reactie. "De beslissingen van vandaag omhullen ons in bureaucratie, vertragen het vermogen van Apple om te innoveren voor gebruikers in Europa en dwingen ons om onze nieuwe functies gratis weg te geven aan bedrijven die niet volgens dezelfde regels hoeven te spelen", aldus Apple. "Het is slecht voor onze producten en voor onze Europese gebruikers. We zullen blijven samenwerken met de Europese Commissie om hen te helpen onze zorgen te begrijpen namens onze gebruikers."
Apple neemt als voorbeeld het verplicht delen van notificaties naar apparaten van derden. Als zulke meldingen tussen iPhone en Apple Watch worden gedeeld, zijn die volgens Apple versleuteld. Maar dat werkt niet bij overdracht naar apparaten van derden, en dus zijn de meldingen in dat geval in te zien door de maker van het apparaat. Die heeft ook Europese verplichtingen op dat vlak, maar Apple lijkt die controle liever niet uit handen te geven. Volgens Apple zullen gebruikers te makkelijk toegang geven tot die functie, die volgens het bedrijf verregaande privacyschending tot gevolg kan hebben. Want ook al mogen bedrijven zulke notificaties niet massaal opslaan, technisch gezien kan het dan dus wel.
Waarom zou Apple nog zijn best doen?
Op het vlak van innovatie stelt Apple dat het gedwongen wordt om zijn nieuwste vindingen ook direct weg te geven aan de concurrentie. Nu al zijn er volgens Apple bedrijven die hun hele businessmodel hebben opgehangen aan de aanstaande verplichting, en achterover gaan zitten totdat ze het werk van Apple kunnen overnemen.
Volgens Apple zou er daarom een punt kunnen komen waarop het voor het bedrijf niet meer interessant is om zijn nieuwste innovaties direct in Europa uit te brengen. Als dat betekent dat ook de concurrentie direct toegang moet hebben, is dat voor Apple op meerdere vlakken onaantrekkelijk. Het bedrijf maakt dan een unieke functie meteen niet uniek meer, en is verplicht om zelf de kosten te betalen om dat mogelijk te maken. Als voorbeeld neemt het bedrijf de uitgestelde Europese uitrol van Apple Intelligence.
Apple haalt ook concurrent Meta aan. Dat bedrijf geeft net als Apple flink tegengas tegen veel van de DMA-eisen, maar lijkt wel blij te zijn met deze eisen voor Apple. Meta heeft volgens Apple al zeker 15 verzoeken gedaan in het kader van deze nieuwe regels, die volgens Apple de privacy en veiligheid van gebruikers zullen aantasten.
Al met al zullen deze nieuwe Europese eisen volgens Apple de concurrentie niet bevorderen, en daarmee niet het doel dienen dat de EC voor ogen heeft. Er ontstaat dan een situatie waarbij politici en concurrenten bepalen welke functies Apple wanneer uitbrengt, en dat kan volgens het bedrijf niet de bedoeling zijn.
Meer Apple-nieuws en mis niets met onze Bright-app.