©Elecom

©Elecom

Powerbank met nieuw type batterij gaat veel langer mee en heeft nog meer voordelen

In veel van onze gadgets zitten lithium-ion batterijen. De Japanse fabrikant Elecom heeft nu de eerste powerbank met een ander soort batterij gelanceerd: een natrium-ion batterij. Dat heeft een paar grote voordelen.

In het periodiek systeem staat natrium direct onder lithium. Omdat de elementen in dezelfde groep zitten, hebben ze veel vergelijkbare eigenschappen. Het is dus logisch om te proberen een batterij van natrium te maken. En een groot voordeel: de prijs van natrium is lager en het is beschikbaar in grotere hoeveelheden dan lithium. Er is minder mijnbouw nodig en we worden ook minder afhankelijk van materialen zoals kobalt en koper.

Langere levensduur

Verder blijkt dat je de natrium-ion batterijen veel vaker kan opladen voordat ze veel capaciteit verliezen: tot wel 5000 keer, zegt Elecom. Lithium-ion batterijen komen vaak niet verder dan 1000 keer helemaal op- en ontladen. Apple zegt bijvoorbeeld dat je batterij in ideale condities na 1000 keer opladen nog 80 procent van de oorspronkelijke capaciteit heeft.

De nieuwe powerbank van Elecom beschikt over een capaciteit van 9000 mAh. Je kan laden met 45 watt via USB-C of met 18 watt via USB-A.

Bestand tegen extreme temperaturen

Ook kan de powerbank beter tegen zeer warme en zeer koude temperaturen. Je kan Na-ion batterijen gebruiken vanaf -34 tot 50 graden Celsius, waardoor de powerbank geschikt is voor behoorlijk extreme omstandigheden. De batterijen vatten verder minder snel vlam, ook tijdens het verschepen, omdat ze helemaal zonder spanning kunnen worden verzonden.

De nadelen

Een minpunt van de batterijtechnologie is wel dat de powerbank er iets groter en zwaarder door wordt. In totaal weegt hij 350 gram, wat gezien alle voordelen misschien niet eens zo erg is. In bijvoorbeeld thuisbatterijen, die vaak op- en ontladen en niet verplaatst hoeven te worden, zou een natrium-ion batterij dan ook prima op zijn plaats zijn.

Wat een stuk vervelender is, is de prijs: de powerbank kost namelijk omgerekend 62 euro. Waarschijnlijk moeten de batterijen eerst op grotere schaal worden geproduceerd voordat die prijs kan zakken. Aan de andere kant: deze batterij gaat wel veel langer mee dan een goedkope powerbank die je voor een tientje bij de Action haalt.

Lees meer over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.