©Julich

Deze nieuwe chip lost een groot probleem van AI op
Duitse wetenschappers hebben een belangrijk probleem van AI opgelost. Ze hebben een elektronisch component ontwikkeld die het 'geheugenverlies' van AI-systemen kan voorkomen. Deze component bootst de werking van hersencellen na en kan de weg vrijmaken voor slimmere en efficiëntere computers.
Het probleem met huidige AI-systemen is dat ze, anders dan menselijke hersenen, moeite hebben met het onthouden van eerder geleerde taken wanneer ze iets nieuws leren. Een AI die bijvoorbeeld heeft geleerd schaak te spelen en daarna dammen leert, 'vergeet' zijn schaakvaardigheden zodra die dammen onder de knie krijgt. Dit verschijnsel noemen wetenschappers 'catastrofaal vergeten'.
De oplossing ligt in een nieuwe versie van de zogeheten 'memristor', een elektronische component die eigenschappen van het menselijk brein nabootst. Je kunt een memristor vergelijken met een zeer zuinige schakelaar die zich kan 'herinneren' in welke stand hij heeft gestaan.
Dubbele werking
Het bijzondere aan deze nieuwe memristor is dat hij zowel digitaal als analoog kan werken. Dit lijkt op de manier waarop onze hersenen informatie verwerken: sommige herinneringen zijn heel precies (zoals je pincode), terwijl andere meer vaag zijn (zoals de smaak van je favoriete ijs). Door deze dubbele werking kan de chip nieuwe informatie opslaan zonder oude kennis te overschrijven.
De nieuwe component heeft nog meer voordelen: hij is robuuster dan eerdere versies, werkt met een breder spanningsbereik en verbruikt minder energie. Ook gaan er tijdens de productie minder chips verloren door defecten.
Computers die denken als mensen
In tests met beeldherkenning presteerde een AI-systeem uitgerust met deze nieuwe technologie al opmerkelijk goed. De onderzoekers werken nu aan verdere verbeteringen van het ontwerp. Het doel is om computers te maken die net als menselijke hersenen kunnen blijven leren zonder belangrijke informatie te vergeten.
Het onderzoek van het Duitse onderzoekscentrum Jülich is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Nature Communications. De volgende stap is om deze technologie klaar te maken voor commercieel gebruik, al waarschuwen de onderzoekers dat er nog wel wat werk verzet moet worden voordat we deze chips in onze apparaten terugvinden.
Lees meer nieuws over wetenschap en mis niets met de Bright-app.