©Nissan

Zo worden afgedankte accu's van elektrische auto's nog 15 jaar lang gebruikt
Een samenwerking tussen autofabrikant Nissan en recyclingbedrijf Stena Recycling geeft afgedankte batterijen van elektrische auto's een tweede leven. In plaats van accu’s simpelweg te ontmantelen voor grondstoffen hebben de bedrijven een andere aanpak ontwikkeld.
In Noorwegen, waar meer dan 80.000 elektrische Nissan Leafs rondrijden, opende onlangs een faciliteit in Ausenfjellet, nabij Oslo. Hier worden gebruikte batterijen van de Leaf zorgvuldig onderzocht om te bepalen welke onderdelen nog bruikbaar zijn. Deze componenten krijgen vervolgens een tweede leven, bijvoorbeeld als reserveonderdelen voor andere batterijen of als energieopslagsystemen voor huizen en bedrijven.
De batterijen kunnen hierdoor tot wel 15 jaar langer worden gebruikt, aldus Stena in een persbericht. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook economisch interessant. Kostbare materialen zoals nikkel en kobalt, die steeds schaarser worden, blijven zo langer in gebruik voordat ze gerecycled moeten worden.
Componenten werken vaak nog prima
Nu steeds meer elektrische auto's de weg op gaan, groeit ook de berg afgedankte batterijen. De gebruikte batterijen komen voornamelijk van auto's die uit dienst zijn genomen vanwege ouderdom of schade, maar waarvan de componenten vaak nog prima functioneren.
Het project krijgt steun van Enova, een Noors overheidsbedrijf dat zich inzet voor de overgang naar schone energie. In de nieuwe faciliteit wordt niet alleen gekeken naar hergebruik; onderdelen die echt niet meer bruikbaar zijn worden alsnog gerecycled.
Lees meer nieuws over energie en blijf op de hoogte met de Bright-app.