©Unsplash

©Unsplash

Experts: Consumentenbond kan kosten voor zonnepanelenbezitters verhogen

Update: 23 maart om 21:08

De kosten voor zonnepaneelbezitters blijven stijgen, zelfs als de Consumentenbond een uniforme rekenmethode invoert voor terugleverkosten. Dat zeggen energie-experts.

Opbrengsten uit zonne-energie dalen doordat energiebedrijven de terugleverkosten verhogen. Deze kosten kunnen oplopen tot honderden euro’s per jaar, wat een flinke bijkomende uitgave is na de investering in zonnepanelen. Elke leverancier doet dat geheel op eigen wijze en daar wil de Consumentenbond een stokje voor steken. Daarom pleit de Consumentenbond voor een uniforme, landelijke rekenmethode. Experts vertellen aan NU.nl dat dit mogelijk juist leidt tot hogere kosten voor zonnepaneelbezitters.

Terugleverkosten voor mensen met zonnepanelen

Dit speelt vooral op zonnige momenten, wanneer er veel stroom wordt opgewekt.Vrijwel alle energieleveranciers rekenen terugleverkosten en die stijgen steeds verder. Dat maakt zonnepanelen minder aantrekkelijk. Vanaf 2027 verdwijnt de salderingsregeling. Daarom stelt de Consumentenbond een uniforme rekentool voor, waarmee grote verschillen in terugleverkosten worden voorkomen. Dit zorgt niet alleen voor gelijkere tarieven, maar ook voor meer transparantie en betere vergelijkbaarheid tussen energieleveranciers

Volgens hoogleraar energie-economie Machiel Mulder (Rijksuniversiteit Groningen) zorgt concurrentie op de energiemarkt juist voor lagere prijzen voor klanten. Een verplichte uniforme tool kan de concurrentie verminderen, wat mogelijk leidt tot hogere prijzen. Momenteel zijn er meerdere veelgebruikte rekenmethodes: een vast tarief per kWh of een staffelsysteem waarbij de kosten per kWh stijgen naarmate je meer teruglevert. Een derde optie is een hoger, vast maandbedrag voor teruglevering. Momenteel is het systeem nog rommelig, maar na het verdwijnen van de salderingsregeling kan dat veranderen.

Lees meer over zonnepanelen en download de Bright-app.