©Signal / WhatsApp / Unsplash

©Signal / WhatsApp / Unsplash

Signal haalt hard uit na deze opvallende uitspraak van WhatsApp

Update: 25 maart om 09:45

Nederlanders stappen massaal over van WhatsApp naar Signal. De Amerikaanse chat-app is door de stappen van Meta en de Amerikaanse-regering steeds minder in trek, zeker vanwege de veiligheid van de app. WhatsApp claimde vorige week net zo veilig te zijn als Signal, maar dat trekt dat laatste bedrijf in twijfel.

In een persbericht reageert Meredith Whittaker, President van Signal, op de uitspraken van WhatsApp. “Op een bepaalde manier vinden we het grappig om te zien hoe WhatsApp de grenzen van de werkelijkheid opzoekt door te beweren dat ze net als Signal zijn”, zegt ze. “We zien het zelfs als een compliment wanneer een enorm Big Tech-platform probeert het niveau te halen dat wij hebben neergezet en net zo ‘cool’ als wij wil zijn.”

Maar de toon van het bericht verandert al snel. “De inzet van dit soort marketingpraatjes is hoog, dus we moeten bepaalde zaken rechtzetten”, is in het persbericht te lezen.

WhatsApp gebruikt Signal-protocol, maar verzamelt veel informatie

In een interview met verschillende Nederlandse journalisten vertelde WhatsApp-directeur Will Cathcart vorige week dat het platform exact hetzelfde Signal-protocol gebruikt voor het beveiligen van zijn berichten. En dat klopt, volgens Whittaker. “WhatsApp maakt gebruik van Signal’s eind-tot-eind-versleuteling om de inhoud van sommige berichten te beveiligen.” Maar volgens Signal zit er een groot verschil in wat zij doen met de overige gegevens en wat WhatsApp doet.

“WhatsApp verzamelt, en overhandigt wanneer nodig, enorme hoeveelheden intieme informatie die daarbuiten valt”. Waar deze informatie bij Signal ook versleuteld wordt, is dat bij WhatsApp dus niet het geval. “Dit gaat om gegevens zoals je locatie, je contactenlijst, wanneer je een gesprek met iemand begint, wanneer je stopt, wie er in je groepsgesprekken zitten, je profielfoto en nog heel veel meer.”

Signal wil deze informatie van gebruikers naar eigen zeggen beschermen. “Zelfs als we onder druk zouden staan of overgenomen zouden worden, kunnen we die informatie simpelweg niet overdragen”, zegt Whittaker.

“Je hoeft ons niet op ons woord te geloven”

Meredith Whittaker zegt in het persbericht dat het verschil tussen Signal en WhatsApp is dat er bewijs is om die uitspraken te ondersteunen. “We ondersteunen deze uitspraken met open source-code, wat betekent dat je, in tegenstelling tot WhatsApp, ons niet op ons woord hoeft te geloven. Je kunt het zelf controleren.”

Whittaker denkt zelfs dat Meta de verschillen ziet als marketingpoespas, “maar voor ons zijn het fundamentele kwesties van leven of dood”, zegt ze.

Lees meer over apps en mis niets met de Bright-app.