©Microsoft

Nieuwe AI-agents van Microsoft kunnen autonoom taken rond beveiliging uitvoeren
Microsoft heeft nieuwe beveiligingsfuncties aangekondigd van zijn AI-assistent Copilot. Elf zogeheten AI-agents kunnen helpen bij gegevensbeveiliging en het tegengaan van zaken als phishing, identiteitsdiefstal en datalekken.
Als je een medewerker bent in een team dat zich bezighoudt met security binnen bedrijven, dan hebben we goed of slecht nieuws. Enerzijds wordt je werk een stuk gemakkelijker met de nieuwe Security Copilot-agents, maar het zou op lange termijn ook verkeerd kunnen uitpakken voor de werkgelegenheid. Hoe je er ook naar kijkt, Microsoft wil je werk graag verlichten en biedt daarvoor een aantal AI-agents die automatisch bedrijfsnetwerken kunnen doorsnuffelen op bekende kwetsbaarheden en mogelijke problemen die je systeem kunnen verzwakken. Het gaat om een nieuwe uitbreiding van de Copilot voor Beveiliging.
Zelfstandig uitvoeren van taken
Van de elf nieuwe AI-agents heeft Microsoft er zes zelf ontwikkeld en de resterende vijf zijn ontwikkeld door partners zoals OneTrust, Aviatrix, BlueVoyant, Tanium en Fletch. "Microsoft's Security Copilot-agents stellen teams in staat om autonome uitvoering van beveiligings- en IT-taken met een hoog volume te beheren, terwijl ze naadloos integreren met Microsoft Security-oplossingen," aldus Microsoft-topman Vasu Jakkal.
In eerste instantie zijn de AI-agents bedoeld voor IT'ers die zich specialiseren in beveiliging, maar op termijn zullen veel functies ook worden uitgerold naar populaire apps zoals Microsoft Teams en Office 365.
Een van de agents kan routinematige phishing-meldingen en cyberaanvallen verwerken, waardoor 'medewerkers zich kunnen richten op complexere cyberbedreigingen'. Een andere agent is gericht op het voorkomen van dataverlies en het waarschuwen voor datalekken door medewerkers. Nog een andere agent controleert op 'kwetsbaarheden en hersteltaken om app- en beleidsconfiguratieproblemen aan te pakken' en kan ook 'Windows-systeempatches versneld uitrollen als de beheerder daar goedkeuring voor geeft'.
Nieuw verdienmodel
Microsoft beschikt over een enorme hoeveelheid data, maar veel andere bedrijven hebben die ook. In het verleden werkten deze verschillende bedrijven redelijk individueel en was het vooral een kwestie van concurreren. Toch doen ze in de praktijk allemaal grofweg hetzelfde: je systeem zo goed mogelijk beschermen tegen kwaadwillenden.
Door alle beschikbare kennis en inzichten te delen met een partij als Microsoft, kunnen ze indirect worden betaald voor hun werk. Met zo'n licentie wordt verschillende software in feite samengevoegd tot een geheel. Het zou dan ook zomaar kunnen dienen als voorbode voor andere markten. Bovendien stelt het Microsoft in staat om minder afhankelijk te zijn van OpenAI als het aankomt op data.
Lees meer over Microsoft en blijf op de hoogte met onze app.