©InstaVolt

Het snellaad-station van de toekomst staat in Engeland, compleet met Starbucks
In Winchester in het Verenigd Koninkrijk heeft InstaVolt een indrukwekkend laadplein geopend. Met maar liefst 44 snelladers en een heleboel batterijpower.
Over het algemeen zijn bezoekjes aan een snellader prima. Je strekt de benen even, eet of drinkt wat en voor je de familie app uitgelezen hebt is je auto alweer vol. Maar er zijn ook uitschieters. In negatieve zin: langs een drukke weg moeten lopen naar een La Place die dicht blijkt te zijn bijvoorbeeld. Maar het Sortimo Innovation park in Zusmarshausen is dan weer vele malen spectaculairder.
In Engeland is nu ook zo’n EV-speeltuin geopend. InstaVolt, een snellaadbedrijf uit Basingstoke, heeft daar namelijk z’n allergrootste en meest geavanceerde Superhub geopend. En nee, dat is geen hyperbool – het ding telt 44 laders van 160 kW. Strategisch gelegen vlakbij de A34 en afrit 9 van de M3. Ideaal voor mensen die tussen Oxford, de Midlands en de Zuidwestkust van Engeland pendelen – of gewoon een goeie kop koffie willen terwijl hun auto aan het infuus ligt.
Grotendeels op zonne-energie
Het terrein zelf leest als de EV-variant van een vijfsterrentruckstop:
Drive-through laadplekken voor vrachtwagens en aanhangers? Check.
Extra lange vakken voor elektrische bestelwagens?
Toiletten die altijd open zijn, een Starbucks, een speeltuin en een hond-uitlaatgebied. Allemaal aanwezig.
Maar het écht spannende zit onder de motorkap van het terrein zelf. InstaVolt heeft hier namelijk voor het eerst eigen zonne-energie gekoppeld aan batterijopslag – 870 zonnepanelen en een batterij van 4 MWh zorgen ervoor dat de laders draaien op pure zonnepower. Nou ja, deels dan. Want ook het Britse net draagt een steentje bij. Maar minder dan vroeger, en dat is precies de bedoeling: minder druk op het net, meer plekken waar je moeiteloos kunt laden.
Zo ziet de toekomst eruit
CEO Delvin Lane noemt het “een mijlpaal in innovatie.” En daar heeft hij misschien wel gelijk in. Want deze plek is meer dan een laadstation – het is een blueprint voor hoe snelladen eruit kan zien in een wereld waar duurzaamheid niet meer optioneel is. Als gevolg is er ook een systeem met twee tarieven. Laden is goedkoper op momenten dat de stroom ook goedkoper is en de vraag ter plekke lager.
Zelfs de Britse overheid kwam kijken. Transportminister Heidi Alexander bezocht de Superhub op 17 maart en gebruikte de gelegenheid om het nieuwste laadpaal-cijfer te droppen: 75.000 publieke laadpunten in het VK, met een nieuwe die elke 29 minuten wordt geïnstalleerd.
Meer nieuws over elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.