©Dongfeng

De Chinese EV in Nederland. Stilte voor de storm?
Wereldwijd zijn Chinese EV merken in opkomst. BYD verkocht recent meer auto’s dan Tesla. Maar in Nederland zijn Chinese auto’s nog geen gemeengoed. Stilte voor de storm, of is er iets anders aan de hand?
In 2025 verkocht Kia in Nederland tot nog toe de meeste nieuwe auto’s. 7619 stuks op moment van schrijven. Het best verkopende Chinese merk is BYD met 490 stuks, gevolgd door Dongfeng met 281, Polestar met 274 en MG met 255. De conclusie zou kunnen zijn dat elektrische auto’s uit China het hier nog niet zo goed doen. Maar dat is wat kort door de bocht. Op de vijfde plek in de verkooplijst staat namelijk Volvo. Een merk dat 100% in bezit is van het Chinese Geely. Bovendien heeft Dongfeng deze verkoopcijfers behaald met slechts 1 model. Met 1 model verkopen ze meer auto’s dan Honda, Alfa Romeo, DS of Subaru.
Een paar jaar geleden was de verwachting nog dat Chinese automerken massaal op prijs zouden gaan concurreren en onze Europese auto-industrie op die manier zouden ondermijnen. In de showroom zie je dat echter niet. Chinese auto’s zijn over het algemeen niet opvallend veel goedkoper dan hun Europese concurrenten. De marges die erop verdiend werd, waren echter wel groter. ‘Waren’, omdat Europese importtarieven de marges voor de verkopers behoorlijk verkleind hebben omdat de prijzen in Europa niet verhoogd werden door de meeste merken.
Nog veel vragen
In 2023 hadden Chinese merken 8% van de Europese markt in handen. Verwacht wordt dat in 2027 dat gegroeid is tot 15% - 20%. Tegen 2030 zou een Chinees merk heel goed het best verkopende merk in Europa kunnen zijn.
Maar dat is afhankelijk van een aantal variabelen: houden de Europeanen de importtarieven in stand? Hoe ontwikkelen de handelsverhoudingen tussen China en Europa zich? Blijft de Europese voorkeur voor Europese merknamen bestaan?
We zien dat Chinese merken met Europese uitstraling het beter doen dan merken met een herkenbaar Chinese naam. MG, Polestar en natuurlijk Volvo hebben minder last van een Chinees imago dan Dongfeng en BYD.
China heeft de beste kaarten in handen
China heeft in dit spel wel de meeste kaarten in handen. Ze hebben de afgelopen decennia alle kennis van Europese automakers opgeslurpt door ze in China te dwingen samen te werken met Chinese autobedrijven als ze daar auto’s wilden verkopen. De kennisachterstand is dus verdwenen. Bovendien heeft China de hele toeleveringsketen van accu onderdelen onder controle. Ze hebben de grondstoffen en de knowhow om daar batterijen van te maken. Strategisch gezien is het voor China slimmer om niet agressief op prijzen te concurreren, omdat ze dan eerder tegen tarieven aanlopen. Maar een langzaam groeiend marktaandeel is op lange termijn lucratiever.
De opkomst van de Chinese elektrische auto is dus ontegenzeggelijk aan de gang. Hoe lang hij zal duren en hoe groot de impact op Europese autobouwers is, weten we vermoedelijk pas over een paar jaar.
Meer nieuws over elektrisch rijden en mis niets met onze Bright-app.