©Pexels

Zonnepanelen straks zeker nog rendabel, 'maar je moet het spel slim spelen'
Energieleverancier Tibber verwacht klanten met zonnepanelen na het einde van de salderingsregeling via een dynamisch contract ook meer te betalen dan fracties van centen per kilowattuur. Maar vooral met het slim schakelen van stroom en panelen kunnen we het verschil maken: 'eigen verbruik van 30 naar 80 procent'.
Nog steeds houdt de 0,0025 euro die eigenaren van zonnepanelen vanaf 2027 van Greenchoice krijgen voor hun teruggeleverde zonne-energie de gemoederen bezig. Vorige week reageerde energiebedrijf Zonneplan al met een veel rooskleurigere berekening. Ook conculega-bedrijf Tibber ziet de toekomst positiever in voor eigenaren van zonnepanelen. Op basis van cijfers van 2024 zouden klanten met zonnepanelen zonder salderen bij Tibber minimaal 4,6 cent per kWh verdienen.
Tibber is net als Zonneplan een dynamische stroomleverancier, die veel technischer kijkt naar de energiemarkt dan de grote leveranciers dat doen. Rens Schoorl, directeur Tibber Nederland, zegt in gesprek met Bright dat die benadering goed aansluit op de onrust die nu ontstaat door de dreiging van zeer lage teruglevertarieven. Want waar de grote energiebedrijven nog steeds zijn ingericht op winst uit meer verbruik, ligt de toekomst volgens Schoorl juist bij besparen en vooral slim omgaan met de energie die we zelf opwekken.
Als voorbeeld geeft Schoorl de mogelijkheid van het op afstand uitschakelen van (het terugleveren van) zonnepanelen. Dat gebeurt nu soms ook al, vanuit de netbeheerder, om de druk op het stroomnet te verlichten. "Maar daar kan je als klant je voordeel mee doen", legt Schoorl uit. "Tibber kan je zonnepanelen starten als de prijzen die je ervoor krijgt hoog zijn, en pauzeren als de prijzen laag of negatief zijn."
Dynamisch: even wennen
Dat is misschien even wennen voor nieuwkomers op de dynamische markt. Bij zo'n contract betaal je de stroomprijs van het moment: in de middag bij veel zon is die prijs laag en soms zelf negatief – je krijgt dan wat centen om stroom af te nemen, omdat je daar het stroomnet mee ontlast. Maar dat werkt ook andersom: lever je zonnestroom terug bij een dynamisch contract, dan krijg je daar tijdens piekuren een negatief tarief voor – je betaalt dus.
En dat willen leveranciers als Tibber tegengaan door op die momenten de panelen van klanten uit te zetten. Daarmee wordt het net ontlast, betaalt de klant geen tarief voor het leveren en heeft de leverancier weer een stukje meer controle op de onbalansmarkt. Want waar een ouderwets energiebedrijf vooral wil dat je meer stroom verbruikt en meer betaalt, ligt dat bij dynamische aanbieders maar net aan het moment van de dag, en hoe druk het energienet dan is.
"Dat is een van de voorbeelden van wat het spel gaat worden", aldus Schoorl. "Bij welke energieleverancier kun je je domme zonnepanelen zo slim mogelijk inzetten? Bijvoorbeeld voor integraties met je omvormer, met je thuisbatterij, en zoals wij doen: met slim EV-laden als er veel zonnestroom beschikbaar is." Schoorl verwacht dat meer Nederlanders, zeker met zonnepanelen, de overstap naar een dynamisch contract gaan maken. "Wij lopen op technisch vlak ver voor op de grote energiebedrijven, die zijn heel anders ingericht."
Tibber wil naar 70-80 procent eigen verbruik
De directeur noemt het huidige gemiddelde percentage zonne-energie dat Nederlanders nu zelf verbruiken: zo'n 30 procent. De rest lever je terug, en daar krijg je straks hoe dan ook minder voor dan door te salderen, en dus wil Tibber die zelfconsumptie drastisch verhogen. "Als we dat kunnen verhogen naar 70 of 80 procent en dan nog 20 procent slim kunnen inzetten zodat je daar wat aan kan verdienen, dat is het model van de toekomst om je investering terug te halen."
Het verhogen van zelfconsumptie zal mede gaan met thuisbatterijen en het slim laden van elektrische auto's, zeker modellen die ook als thuisbatterij gebruikt kunnen worden. Tibber heeft zelf een grote thuisbatterij, maar ziet ook zeker een plaats voor kleinere modellen. Het bedrijf weet nog niet of het die ook zelf gaat maken, maar wil zoveel mogelijk van dat soort apparaten slim kunnen aansturen voor de klant.
Schoorl denkt dat het naderende einde van de saldering de Nederlandse bezitter van zonnepanelen zal wakkerschudden. "De financiële prikkel is een van de kernwaarden om de gedragsverandering te versnellen. Dynamisch werd eerst altijd een beetje weggezet voor enthousiastelingen met een EV, nu komt die financiële prikkel en zie je dat dat wel wordt opgepakt", aldus de directeur.
Schoorl benadrukt wel dat hij en zijn conculega's op de dynamische markt de zonnepaneel-bezitter graag verwelkomen. "Wij kunnen ons goed indenken dat het voelt als gestraft worden. Je wil bijdragen aan de energietransitie aan een betere wereld, aan groene energie. Nu moet je door een abrupte beslissing een verandering gaan maken. Het goede nieuws is dat er spelers in de markt zijn die je graag willen hebben. En samen met jou door technologie in te zetten je zonnestroom gaan optimaliseren en dat is de toekomst."
Meer nieuws over zonne-energie en mis niets met onze Bright-app.