©Tibber

©Tibber

Minister: thuisbatterij-keurmerk moet zorgen dat stroomnet niet onbedoeld extra belast wordt

Thuisbatterijen zijn mede bedoeld om het stroomnet net ontlasten, maar dan moeten ze dat wel doen. Daarvoor moet een keurmerk in het leven worden geroepen, schrijft minister Hermans van Klimaat en Groene Groei.

"Het afgelopen jaar is het aantal kleinschalige batterijen sterk gegroeid", schrijft minister Hermans in een brief aan de Tweede Kamer. "Thuisbatterijen hebben de potentie om netcongestie te verminderen, maar kunnen de belasting op het net ook juist vergroten." Een thuisbatterij is immers maar zo slim als zijn instellingen. Als die instellingen goed zijn, loopt een thuisbatterij vol op momenten dat het stroomaanbod groot en dus goedkoop is: het net wordt dan ontlast. Terugleveren doet een slimme thuisbatterij alleen op momenten dat de vraag groot is, en de druk op het stroomnet dus laag.

Maar die werking moet wel vastgelegd worden, om te voorkomen dat thuisbatterijen verkeerd ingesteld zijn, en juist terugleveren op momenten het stroomnet al druk is, of laden op momenten dat die stroom juist elders direct nodig is. Daarom wil de minister samen met netbeheerders en marktpartijen een convenant sluiten. "Daarin wordt voorkomen dat kleinschalige batterijen laden of ontladen op momenten dat dit netcongestie verergert. Batterijen die voldoen aan de afspraken kunnen worden voorzien van een keurmerk. Daarmee wordt een eerste stap gezet voor de congestiepositieve inzet van deze batterijen."

Komt er subsidie voor thuisbatterijen?

Het gaat om vrijwillige afspraken, die naar verwachting in het tweede kwartaal worden ondertekend. "Daarna kan worden onderzocht of de stimulering van thuisbatterijen waardevol kan zijn om netcongestie tegen te gaan", aldus Hermans. Het is niet duidelijk of het kabinet openstaat voor subsidiëring van thuisbatterijen. De instapprijs van thuisbatterijen is meestal vrij hoog.

De thuisbatterij wint aan populariteit door het naderende einde van de salderingsregeling voor zonne-energie. Daardoor is zonne-energie die wordt teruggeleverd straks veel minder waard, en loont het om veel meer van die energie zelf te verbruiken. Nu verbruiken gezinnen zo'n 30 procent zelf, vooral omdat de meeste zonne-energie wordt opgewekt op het midden van de dag en dan zijn mensen niet thuis of staan grootverbruikende apparaten niet aan. Een thuisbatterij kan die eigen zonne-energie opvangen voor eigen gebruik 's avonds, of om terug te leveren op momenten dat de zon niet schijnt.

Landelijk slim EV's laden

De minister houdt dit soort nieuwe ontwikkelingen goed in de gaten. In het derde kwartaal van dit jaar start een traject voor een nieuwe norm voor smart home-systemen voor energiemanagement (hems), omvormers en thuisbatterijen.

Ook EV's moeten slimmer laden, om dezelfde reden die voor thuisbatterijen wordt genoemd. Daar wordt aan gewerkt: "De Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) heeft een nationaal opschalingsprogramma “Slim Laden Voor Iedereen” (SLVI) vormgegeven om in samenwerking met betrokkenen uit de laadketen, de landelijke opschaling van slim laden te realiseren", schrijft de minister. Eind dit jaar moet het 'netbewust' laden landelijk worden uitgerold: een grootschalige test wees onlangs al uit dat het stroomnet geholpen is met laadpalen die tijdens de spits trager laden.

Meer nieuws over thuisbatterijen en mis niets met onze Bright-app.