©GalacticEnergy

©GalacticEnergy

Concurrent van SpaceX wil raketten met een 'magneettrein' naar de ruimte lanceren

Het Chinese ruimtevaartbedrijf Galactic Energy heeft plannen aangekondigd voor een lanceersysteem dat raketten met behulp van magnetische kracht de ruimte in moet schieten.

Galactic Energy werkt voor het nieuwe systeem samen met het staatsbedrijf China Aerospace Science and Industry Corporation (CASC), de grootste aannemer voor het Chinese ruimteprogramma. Het platform maakt gebruik van supergeleidende magneten om raketten tot supersonische snelheden te versnellen voordat de motoren ontsteken.

Deze technologie kan de hoeveelheid vracht die een raket kan meenemen verdubbelen, zegt Li Ping, directeur van het Ziyang onderzoeksinstituut voor commerciële ruimtevaart, in de Chinese krant South China Morning Post.

Minder brandstof nodig

Een belangrijk voordeel van magnetische lancering is namelijk dat er veel minder brandstof nodig is, waardoor er meer plaats is voor vracht. Bij traditionele raketlanceringen gaat een groot deel van de energie verloren aan het bereiken van de ontsnappingssnelheid. Door deze energie op te wekken vanaf de grond kunnen de kosten flink omlaag. Daarnaast zou het platform minder onderhoud nodig hebben.

Experimentele lanceersystemen

Het Chinese initiatief is uniek, maar past wel in een bredere trend van experimentele lanceersystemen. Zo ontwikkelt het Amerikaanse SpinLaunch een enorme centrifuge om satellieten letterlijk de ruimte in te slingeren. Een ander bedrijf, Green Launch, werkt aan een groot ruimtekanon om vracht direct in een baan om de aarde te schieten.

Als het magnetische lanceerplatform succesvol blijkt, zou dit China een belangrijke voorsprong kunnen geven in de internationale ruimtevaartindustrie. Het zou net zo'n grote doorbraak kunnen betekenen als de herbruikbare raketten van SpaceX.

Galactic Energy werkt zelf ook aan een herbruikbare raket, de Pallas-1. Het is echter zeker niet het enige Chinese bedrijf dat SpaceX achterna holt. 

Lees meer nieuws over ruimtevaart en mis niets met de Bright-app.