©Efteling

©Efteling

Efteling geeft Holle Bolle Gijs computer vision, AI en een grotere mond

Update: 27 maart om 14:21
1

De Efteling gaat ervoor zorgen dat Holle Bolle Gijs voortaan geen 'dankjewel' meer zegt, maar een persoonlijker en eerlijk antwoord geeft op wat gasten in zijn open mond stoppen. Met behulp van slimme computervision-technologie en AI, vanaf aanstaande dinsdag.

De nieuwe Holle Bolle Gijs zegt bijvoorbeeld 'bro, verkeerde bak, extra tandplak', als er een leeg colaflesje met statiegeld zijn mond in gaat. Of 'dankjewel, skibidi, sigma', als een kind wat weggooit – sluit leuk aan bij de memecultuur van de jongste bezoekers van het park. 'Skinny havercappu? Bro…', en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Gijs zou zelfs statiegeld-flesjes weer kunnen uitspugen, en geeft ook commentaar op de voedingskeuze van gasten.

"In de visie van de Efteling richting 2030 is duurzaamheid een van de belangrijkste pijlers. En dit jaar focussen we ons binnen duurzaamheid vooral op het reduceren van ons afval. Dat kunnen wij niet alleen, daar hebben we echt de hulp van onze gasten bij nodig", zegt Femke van Es, Manager Maatschappij, Communicatie en Omgeving bij de Efteling. Het pretpark wil in 2030 klimaatneutraal zijn en daarbij geen restafval meer hebben. Daar moet Holle Bolle Gijs bij helpen, stelt het park. Want naast papier wordt Gijs ook blaadjes, plastic en ander afval gevoerd.

Vanaf aanstaande dinsdag

"Door slimme computervision technologie, een soort AI met allerlei camera’s en sensoren, kan Holle Bolle Gijs zien wie er voor hem staat en wat er precies weg wordt gegooid. Zo kan hij je een duwtje in de juiste richting geven qua gezondheid en op het gebied van juiste afvalscheiding", zegt Efteling-strateeg Sven Biesterbos.

De vernieuwde Holle Bolle Gijs met AI opent vanaf aanstaande dinsdag – precies: 1 april. En zo heeft de Efteling inmiddels een leuke traditie van 1 april-grappen die geestig zijn, maar overduidelijk wel een grap. Vaak ook gekoppeld aan technologie trouwens: in 2021 kwam de Efteling zogenaamd met een app die de maaginhoud van bezoekers kon scannen, om het kots-gevaar in te schatten. En vorig jaar kwam het park met een onzichtbaar sprookje, om de verbeeldingskracht van de iPad-kinderen aan te sporen.

Park werkt wel echt aan AI

Hoewel we deze brutale AI-Gijs waarschijnlijk niet echt gaan zien, werkt de Efteling wel degelijk aan AI-toepassingen voor het park. Vorig jaar bleek dat het park werkt aan een AI-versie van de Sprookjesboom, een pratende boom die sprookjes vertelt en om reacties van kinderen vraagt.

Ook staat in het Sprookjesbos al een paar jaar Kniezende Kniesoor, een pratende boom die bezoekers met sensoren aan ziet komen en dan zijn beklag begint. Wie de Efteling-app gebruikt, wordt door Kniesoor bij naam aangesproken, doordat sensoren uit het zicht kunnen schakelen met die app.

Meer Efteling-nieuws en mis niets met onze Bright-app.