©Freepik

Nieuwe oplaadbare batterij werkt op afgedankt uranium
Onderzoekers van het Japanse atoomenergie-agentschap JAEA hebben een manier gevonden om radioactief afval te hergebruiken. Ze ontwikkelden 's werelds eerste oplaadbare batterij die werkt op uranium dat overblijft na de productie van kernbrandstof.
De batterij levert een spanning van 1,3 volt. Dat is misschien niet veel, maar wel vergelijkbaar met een gewone alkalinebatterij (1,5 volt). In tests bleef de prestatie stabiel na tien keer opladen en ontladen. De batterij gebruikt uranium als negatieve pool en ijzer als positieve pool.
Deze uitvinding biedt mogelijk een oplossing voor de grote hoeveelheid verarmd uranium die wereldwijd overblijft na de productie van kernbrandstof. Dit restmateriaal is niet bruikbaar als brandstof in de huidige generatie kerncentrales. Door het om te zetten in batterijen krijgt dit afval een nieuwe bestemming.
Opslag van zonne-energie en windenergie
Het onderzoeksteam werkt nu aan een krachtiger versie van de batterij, zegt het in een persbericht. De onderzoekers ontwikkelen een systeem waarbij de actieve materialen in een vloeistof zijn opgelost die door de batterij stroomt. Dit type batterij, een zogenaamde redox flow-batterij, kan meer energie opslaan.
De wetenschappers van JAEA hebben onlangs een patentaanvraag ingediend voor hun uitvinding. Zij hopen dat de technologie succesvol kan worden opgeschaald. Een van de belangrijkste toepassingen is om de batterijen in te zetten om grootschalig zonne- en windenergie op te slaan.
Lees meer nieuws over energie en mis niets met de Bright-app.