© Freepik

Als AI ooit terugslaat, dan is dat te wijten aan de Amerikanen
Een nieuw onderzoek toont opmerkelijke verschillen aan in hoe mensen uit Japan en de Verenigde Staten omgaan met kunstmatige intelligentie (AI). Waar Amerikanen AI-systemen vaak proberen uit te buiten voor eigen gewin, behandelen Japanners ze met vergelijkbaar respect als menselijke partners.
De onderzoekers van de Ludwig-Maximilians-Universiteit in München lieten deelnemers uit beide landen economische spelletjes spelen waarbij ze moesten kiezen tussen samenwerken of het eigen belang voorop stellen. De spelpartner was soms een mens, soms een AI-systeem.
In Japan werkten mensen ongeveer even vaak samen met AI als met menselijke partners. Amerikaanse deelnemers daarentegen kozen er veel vaker voor om AI-systemen uit te buiten voor persoonlijk voordeel.
Japanse deelnemers aan de studie voelden zich bovendien even schuldig over het uitbuiten van een AI-systeem als over het uitbuiten van een mens. Amerikanen hadden weinig moeite met het misleiden van AI, maar voelden zich wel schuldig als ze een menselijke partner benadeelden.
Gevolgen
Deze culturele verschillen kunnen belangrijke gevolgen hebben voor de invoering van AI-technologie. Als Amerikanen bijvoorbeeld geneigd zijn om zelfrijdende auto's uit te buiten in het verkeer, kan dat de veiligheid en efficiëntie in gevaar brengen. In Japan lijkt dat risico veel kleiner.
De onderzoekers wijzen op mogelijke historische en culturele verklaringen. In Japan bestaat een lange traditie van animisme, waarbij ook niet-levende objecten als bezield worden gezien. Ook geloven Japanners vaker dat robots emoties kunnen ervaren. Deze verschillen kunnen verklaren waarom ze AI-systemen meer als gelijkwaardige partners behandelen.
Lees meer nieuws over wetenschap en blijf op de hoogte met de Bright-app.