©OpenAI

OpenAI's servers 'smelten' door Studio Ghibli-trend, maar er is ook kritiek
OpenAI stelde deze week het nieuwste GPT 4o-model voor beeldgeneratie beschikbaar. Een indrukwekkende sprong vooruit, met als leukste functie de mogelijkheid om je foto's te laten omzetten in een bekende teken- of kunststijl. Zo populair dat de servers van OpenAI het bijna niet aan kunnen, maar er klinkt ook kritiek.
De nieuwste versie van de GPT-beeldgeneratie zit sinds afgelopen weekend in ChatGPT. Dat spoorde deze week meteen een viral trendje aan: gebruikers uploadden massaal selfies of andere foto's naar ChatGPT, met de vraag die om te zetten in bijvoorbeeld de stijl van Pixar, de Fabeltjeskrant, Kuifje of de populairste stijl: die van Studio Ghibli, de geprezen Japanse animatiestudio.
"Het is super leuk om te zien hoeveel mensen van de afbeeldingen in ChatGPT houden", schrijft OpenAI-topman Sam Altman. "Maar onze GPU's smelten." Daarom kunnen er tijdelijk niet meer onbeperkt afbeeldingen worden gegeneerd door betalende gebruikers. Gratis ChatGPT-gebruikers kunnen binnenkort drie plaatjes per dag genereren.
Hoe komt ChatGPT aan al die stijlen?
De populariteit van de nieuwe plaatjes-functie onderstreept hoe goed die werkt. De resultaten die uit ChatGPT komen, lijken vaak echt goed op de visuele stijl die je hebt aangevraagd – of dat nou Van Gogh is of Disney. Maar er is wel kritiek op met name die populaire Ghibli-afbeeldingen, waarbij vaak zelfs Ghibli-mascotte Totoro naast de personen staat. Want hoe komt OpenAI aan die goed gelijkende stijlen? Heeft de AI stiekem alle Ghibli-films gekeken? Is dat geen plagiaat?
Het is niet voor het eerst dat dit soort vragen gesteld worden rond generatieve AI. Zulke AI-modellen worden getraind met zeer veel data: tekst, video en afbeeldingen. Maar waar die precies vandaan komen, is vaak niet duidelijk. Volgens experts zit de AI in een juridisch grijs gebied. Want vermoedelijk zijn veel plaatjes gewoon van het openbare internet gehaald. Als mensen zich via een Google-zoekopdracht mogen laten inspireren door de tekenstijl van Ghibli, mag OpenAI dat dan ook?
OpenAI heeft zelf wel een beleid rond dit vraagstuk, laat het bedrijf aan TechCrunch weten. ChatGPT weigert om de "kunststijl van individuele, levende kunstenaars" na te bootsen. Wel kan ChatGPT volgens die eigen regels de "bredere stijlen van studio's" nadoen.
Dat blijkt ook: ik probeerde een selfie om te zetten in de stijl van Studio Ghibli, eerst met de vraag of Totoro er ook bij kon. De selfie was al halverwege gegenereerd, inclusief Totoro, toen ChatGPT zichzelf stopte: "Ik kon de afbeelding helaas niet genereren omdat dit verzoek in strijd is met onze inhoudsrichtlijnen." Daarna kon het plaatje wel zonder Totoro worden gegenereerd.
Ghibli-oprichter vindt AI vreselijk
De ophef rond de stijl van Ghibli is des te opvallender omdat oprichter van de studio, de legendarische Hayao Miyazaki, zelf fel tegenstander is van AI. Jaren geleden spraken animatoren van Studio Ghibli al met Miyazaki over deep learning, en de komst van computers die kunst zouden kunnen maken.
Ze maakten een voorbeeld van waar AI-beeldgeneratie en animatie toe in staat is. Miyazaki zag het aan en besloot: "Dit is een belediging naar het leven. Ik wil er niks mee te maken hebben." Daarna ging hij weer verder met het maken van zijn films, nog altijd grotendeels handgetekend, en de meester Miyazaki kijkt elk beeldje handmatig na.
Meer OpenAI-nieuws en mis niets met onze Bright-app.